Els artistes figuerencs Bartomeu Massot i Carme Escursell van compartir mestre de dibuix i pintura, Ramon Reig, així com també van fer classes en el taller que tenia al carrer la Jonquera de Figueres. Des d'una balconada d'aquest taller, aprofitaren per realitzar, segurament per encàrrec del mestre, dues peces amb la plaça de l'Ajuntament com a escenari protagonista. A cop d'ull, les obres semblen similars però l'estil de cada alumne els delata. Les dues peces, que es trobaven en mans de dos col·leccionistes privats, han estat adquirides per 1.000 i 300 euros, respectivament, i netejades per l'equip de restauració del Museu de l'Empordà, dins la seva política per ampliar el fons de pintura empordanesa.

Tot i que les obres siguin molt similars allò que les diferencia és que Massot és un artista que va tenir un recorregut professional destacat mentre que a Escursell pràcticament no la coneix ningú. "És molt oblidada i malgrat que amb 16 anys ja envidenciava grans dots artístics no va progressar", explica el director del Museu de l'Empordà, Eduard Bech. El handicap que va tenir: el fet de ser dona. En aquest sentit, Bech ha anunciat el centre museístic té previst engegar un estudi a l'entorn de les dones artistes empordaneses. "És un deute que tenim amb elles", reconeix.

L'adquisició d'aquestes obres, que s'exposaran durant tot l'any al tercer pis, al costat d'altres artistes empordanesos del segle XX, forma part de la política d'adquisició del museu, el qual destina, si cal, uns 10.000 euros anuals a aquest fi. Bech, però, va explicar que actualment s'està acabant de redactar un pla d'adquisicions a nivell nacional "perquè tots els museus anem amb la mateixa línia i que la col·lecció tingui sentit".