Carmen Mateu va ser difusora, col·leccionista, dinamitzadora cultural i una mecenes de les arts. Una exposició al castell de Peralada (Alt Empordà) vol homenatjar la fundadora del festival de música i donar a conèixer aspectes desconeguts de la seva vida. 'Carmen Mateu el llegat de les arts' s'ha inaugurat aquest dimarts a la biblioteca del castell i inclou també per primer cop la visita al despatx del seu pare Miguel Mateu on hi ha exposats quatre vestits importants en la seva vida, com ara el Pertegaz que va lluir el dia del seu casament. La mostra inclou una selecció de quadres que van des d'un Ramon Casas fins a un Filippino Lippi així com joies, fotografies i material documental sobre el festival i l'estreta relació que va mantenir amb alguns artistes a qui Mateu admirava. "La meva mare ja de jove va tenir una faceta de col·leccionista i aquesta exposició és molt emotiva per a nosaltres", ha afirmat la seva filla i presidenta de la Fundació Castell de Peralada, Isabel Suqué. Aquesta serà la primera edició del prestigiós festival que es fa cada estiu sense la presència de la impulsora, que va morir el gener passat als 81 anys.

L'indret escollit per a l'exposició és la biblioteca del Castell de Peralada (Alt Empordà), una de les joies del patrimoni de Carmen Mateu i la seva família. Un espai del segle XIX que acull uns 100.000 volums. Aquesta biblioteca és un emblema i també un bon exemple del llegat que ha deixat la fundadora del festival. Des que va heretar aquest fons del seu pare, Miguel Mateu, ha crescut amb 30.000 volums més.

"La meva mare duia la faceta de col·leccionista a la sang", assegura la filla i actual presidenta de la Fundació Castell de Peralada, Isabel Suqué. Explica que poc després de casar-se va començar a recopilar les cartes de menús signades pels xefs de restaurants prestigiosos on anava amb el seu marit, l'empresari Arturo Suqué, així com d'altres col·leccions com ara de camafeus (gemmes tallades al relleu). Algunes d'aquestes peces es poden veure a l'exposició i foment part de la vessant més íntima i desconeguda de l'homenatjada.

El director del Museu Castell de Peralada, Jaime Barrachina, afirma que la mostra no s'ha plantejat com a una aproximació antològica del personatge sinó que se centra en les arts, la seva gran passió, i en la seva faceta com a mecenes. Comença amb un quadre molt personal del segle XVIII, el primer que el seu pare li va regalar i que tenia a l'habitació on hi ha representada una nena de l'aristrocràcia amb un lloro i segueix amb altres peces d'art de gran valor, com ara un Ramon Casas titulat 'Hivern' de Ramon Casas del 1904 que estava penjat al seu menjador o la representació d'un Crist, obra de l'italià Filippino Lippi. Aquest quadre té la particularitat que durant dècades va formar part de la pinacoteca del castell com a un autor desconegut. Després d'un procés d'investigació, però, es va descobrir per sorpresa de tothom que era del que va ser deixeble de Botticcelli.

La música i els artistes a qui admirava

La música és un altre dels pilars principals inclosos a la mostra amb documents com ara programes i cartells del festival, juntament amb fotografies i autògrafs amb artistes que Mateu admirava com Montserrat Caballé, Josep Carreras, Plácido Domingo, Angel Corella o fins i tot Salvador Dalí, on apareix en una fotografia en blanc i negra. El director del festival, Oriol Aguilà, ha subratllat la seva "faceta immillorable com a amfitriona", la seva passió per les veus de la lírica o la dansa i l'aposta pel "risc" artístic. I és que, segons ha dit, Mateu va destacar per donar oportunitats als artistes emergents sense saber si seria un èxit o un fracàs amb produccions operístiques i altres encàrrecs. I en un altre apartat, les diferents condecoracions que va rebre al llarg dels anys per la seva contribució a les arts.

Una exposició a Peralada homenatja Carmen Mateu i el seu llegat

Una exposició a Peralada homenatja Carmen Mateu i el seu llegat

En una sala annexa on hi havia el despatx de Mateu s'hi exposen quatre vestits que van ser importants en la seva vida, entre els quals destaca el Pertegaz de color blanc i amb una llarga cua que va lluir el dia del seu casament. També hi ha un conjunt de flors de roba, un complement molt característic de l'estilisme de la fundadora del festival.

Altres aportacions importants de Mateu van ser l'obertura del conjunt del Castell de Peralada al públic com a museu i els jardins, l'estudi i restauració de les col·leccions i un gran elenc d'activitats, com ara conferències, a banda del festival. "Ha deixat el llistó molt alt i els meus germans i jo volem seguir amb el certamen per molts anys més", conclou Isabel Suqué. 'Carmen Mateu, el llegat de les arts' es podrà visitar durant un any en aquest espai de Peralada.