A Lolita Caldas, li van diagnosticar Alzheimer ara fa cinc anys, després d´un rosari de visites i proves. Aleshores, el seu fill únic, Jordi Gallego, va enfrontar-se amb el repte de cuidar-la sol, tot assumint l´evolució d´aquesta malaltia degenerativa i incurable. Per entretenir-se mútuament, a Gallego se li va acudir fer-li una foto diària, amb l´absoluta complicitat de la seva mare, i penjar-la a les xarxes socials. La gran acollida del projecte -les fotos van rebre 1,3 milions de visualitzacions en un any- i l´enorme retorn a escala emocional tant per a ell com per a la Lolita, va evolucionar fins ara, quan s´ha gestat l´exposició 'Memòria d´un repte que', des d´aquest passat divendres i fins al 19 d´agost, es podrà veure a la Casa Empordà de Figueres.

D´entrada, Gallego, que fa molts anys que fa fotografia com a amateur, va començar a retratar el dia a dia de la seva mare. Després d´unes setmanes i davant la limitació del tema, Gallego va obrir el ventall i va decidir fotografiar la seva mare en diferents situacions: fent ioga a les roques de s´Agaró, veient el Barça en una penya, anant en moto... "Veia que s´ho passava pipa i jo també, li feia fer exercici, moure´s i això l´ajudava, l´animava", reconeix Gallego. Les imatges aconseguides són molt diverses: algunes són retrats del tot naturals que capten la mirada, en algun cas nostàlgica, en altres, joiosa, d´una dona de 90 anys. En d´altres, Gallego juga molt amb el Photoshop amb resultats divertits i fantàstics com ara mostrar la Lolita pintant una lluna vermella des de la teulada de casa seva tot aprofitant l´eclipsi de lluna.

Gallego té molt clar que les seves fotografies han tingut èxit "per la part social". "Aquesta és una malaltia que destrossa sobretot els familiars, perquè qui la pateix no se n´adona", comenta tot matisant que l´Alzheimer es menja la memòria, però no les emocions, quelcom que cal tenir molt present.

A l´exposició a la Casa Empordà, s´hi apleguen cinquanta-dues fotografies de 40 x 50 i divuit més de gran format. Es divideixen en tres àmbits: el primer, més dramàtic, centrat en la malaltia amb reflexions dels psicòlegs; el segon, fotos emulant captures de les xarxes amb comentaris reals de la gent i, el tercer, imatges de dotze col·leccions del projecte Fotografia vs Alzheimer, amb què tot plegat va començar.

Per anar més enllà, Jordi Gallego ha impulsat ara un Verkami per editar un catàleg de l´exposició. Tots els beneficis de la seva venda es destinarien, si el projecte tira endavant, a l´associació de Malalts d´Alzheimer i Afectats de Figueres. Paral·lelament, també s´han previst visites guiades a l´exposició acompanyats amb l´autor i la psicòloga de l´associació i, a més, la presentació del llibre 'Em deia Simbad' de Francisco Castro.