Fins al 9 de novembre, l´Institut d´Estudis Empordanesos obre un cicle de diàlegs emporitans i literaris en diverses poblacions de la comarca amb la voluntat d´aproximar la literatura al públic del territori.

Les escriptores Núria Esponellà i Mercè Saurina van inaugurar el cicle a la biblioteca de la Jonquera, el primer dels diàlegs del cicle Escriure des de l´Empordà, que ha organitzat l´Institut d´Estudis Empordanesos, que inclou converses entre dos autors i amb el públic sobre el que significa escriure sota la influència, la presència, o la companyia d´un ter­ritori com l´Empordà. Nascuts o residents a la comarca, els escriptors empordanesos tenen una notable presència en el panorama actual de les lletres catalanes. Són hereus d´una llarga i poderosa tradició -de Pla a les germanes Vayreda, de Víctor Català a Carme Guasch o Maria Àngels Anglada, de Fages a Pep Subirós o el mateix Salvador Dalí-. Ara, aquesta nova fornada d´escriptors debatrà què representa estar a la perifèria de la literatura del país, treballar a comarques i com influeix en la seva obra el fet de viure en aquesta ter­ra entramuntanada. La presidenta de l´Institut d´Estudis Empordanesos, Anna Maria Puig, explica que la tria dels ponents s´ha fet en funció de la seva afinitat, també de la seva disponibilitat i de la seva proximitat al lloc on se celebra cada trobada, ja que el cicle inclou vuit converses, des de la inauguració divendres passat, s´allargarà fins al mes de novembre i recorrerà diferents poblacions de la comarca amb l´objectiu de descentralitzar les ponències.

Cada escriptor parlarà del que suposa per a ell viure i treballar a l´Empordà i com influeix el territori en la seva obra. Es debatrà per exemple si es pot ser empordanès i universal o en quina mesura el territori i la tradició condicionen la creació artística o fins a quin punt ser perifèric interfereix en la projecció d´un escriptor. Les converses són obertes al públic que podrà intervenir en la conversa. Montserrat Segura i Carme Pagès, protagonitzaran la trobada del dia 18 de maig a Cabanes. Àngel Custodi i Rosa Font intervindran a Gar­riguella l´1 de juny, i per la conversa de Figueres, que es farà al Museu del Joguet el 15 de juny, s´ha convidat Jair Domínguez i Helena Tornero. L´activitat es reprendrà després de l´estiu, el 21 de setembre, amb una conversa entre Josep Valls i Joan Ferrerós. Cristina Massanés i Montse Castaño seguiran el 5 d´octubre amb el cicle. El 19 del mateix mes serà el torn de Carles Mallol i Mercè Cuartiella i, finalment, Elisabet Riera i Àngel Burgas clouran aquesta primera tongada de converses literàries. Anna Maria Puig destaca la importància de posar en marxa aquesta iniciativa, que ha tirat endavant la Secció de Llengua, Literatura i Comunicació de l´IEE amb la vocació de portar la literatura arreu de la comarca. Aquesta activitat, que es farà sempre a dos quarts de vuit del vespre, és un pas més en la filosofia de la nova junta de l´Institut d´Estudis Empordanesos, que vol oferir una visió més àmplia del que passa a l´Empordà amb nous projectes com aquest i la posada en marxa de noves seccions, com ara la que es posarà en marxa aviat, dedicada a temes d´economia i de societat.