15 de abril de 2018
15.04.2018
40 Años
40 Años
Castelló d'Empúries

L'art urbà empordanès arriba al cor de Miami

El duet artístic Fert&Dase comparteix el projecte «Olé la vida» amb comunitats de tot el món i interactuant amb l'entorn

17.04.2018 | 16:14
El duet artístic Fert&Dase al Woodtavern, un dels locals emblemàtics de Wynwood, a Miami.

Espectaculars murals de carrer atrauen visitants d´arreu del món al districte de l´art de Miami on es fa cada any la celebració del prestigiós festival internacional Art Basel Miami Beach. "És un dels punts amb més rellevància del calendari pel que fa a l´art contemporani", explica l´artista mural Fert, nom artístic del jove creador empordanès Jordi Comas, que fa uns mesos va desembarcar al barri de Wynwood, on ja hi ha deixat la seva petjada a través de quatre murals. "El que fa deu anys era un dels llocs més decadents del planeta, s´ha transformat gràcies a l´art." En aquest museu a l´aire lliure, artistes del panorama internacional més importants creen les seves obres durant la setmana de l´art.

La fira d´art contemporani va néixer complementant l´organitzada a Suïssa i similar a ARCO a Madrid. "Poder tenir una obra a Wynwwod, accedir a fer un mural allà era des de fora impossible, absolutament tot el barri està pintat, i només disposar de dos metres quadrats al barri era el nostre somni." Fert es va acompanyar del muralista barcelonès Dase, amb qui ha realitzat la majoria de projectes a escala internacional i nacional des de fa deu anys, per seguir les passes d´aquells artistes que idolatra. "Vam preparar un projecte que vam fer arribar a centenars de contactes, des de l´Ajuntament, a una botiga de Donuts que hi ha al barri de Wynwood."

L´obra de Fert&Dase, que promocionen el projecte Olé la vida, va despertar interès i ja forma part de l´espai públic de Miami. Olé la vida és un projecte artístic que pretén transmetre conceptes com l´alegria de viure i el respecte i la felicitat, a través de l´espai públic. Ofereix un contingut versàtil que ha permès als artistes "pintar en diferents espais sota el mateix eslògan i adaptar l´obra perquè formi part del lloc on s´ha d´ubicar". A Miami, els primers interessats van ser els propietaris de l´edifici on hi ha un casal d´avis, "una residència on vam pintar el primer mural. Una obra que tenim a Cabanes de dos avis enamorats, els va agradar i vam preparar-los un disseny que van acceptar i que representa una àvia punxant discos".


Mentre estaven treballant en aquesta obra, va arribar un nou encàrrec a través d´una associació sense ànim de lucre encarregada de realitzar activitats amb la comunitat: "mentre veus Cadillacs donant voltes pel barri, segueix havent-hi la gent que hi havia abans, però ara concentrada als voltants". L´organització va realitzar un projecte de cinc dies en el Parc Roberto Clemente i amb la col·laboració de Fert&Dase, van crear un mural per decorar les parets de la seva instal·lació: "Ens van proposar que la comunitat participés de la producció de l´obra mural, inspirada per la figura de Roberto Clemente, la gent de Wynwood i els valors de la seva comunitat".

Després de fer una intervenció en un estudi de pol dance, Fert&Dase van tenir una nova oportunitat d´interactuar amb l´entorn juntament amb un altre artista, Xupet Negre, en aquesta ocasió al Woodtavern, un dels locals més emblemàtics de Wynwood amb més de setanta anys d´història, situat just davant de l´epicentre del cor del barri. "La majoria de murals que es pinten al llarg de la setmana de l´art a Miami, estan al carrer i no acaben la setmana de l´art sencers, els que vam fer nosaltres, o estaven en espais no accessibles als vianants o eren els mateixos vianants que els defensaven de la gent de fora."

En el Woodtavern, el mural està pintat en un pati interior, sobre la pista de ball i està inspirat en el folklore espanyol, amb aires mediterranis. Contagia l´ambient de música, ball i festa prop i del lloc on està situat i en ell apareixen les mans de Camarón de la Isla tocant les palmes. A més, el mural conté la resta d´elements que formen part del projecte Olé la vida.

Avalats per una carrera de més de deu anys en paral·lel en el món del muralisme, Fert & Dase ha creat aquesta sèrie d´obres amb les quals compartir art urbà, tot involucrant comunitats de tot el món i en la realització de workshops i activitats relacionades amb l´art mural.
Per fer aquests treballs, els artistes s´inspiren directament de l´entorn: "He après a tenir en compte què pot aportar aquesta obra a la gent que la veurà".


Miami ha estat la darrera de les grans obres murals realitzades pel duet artístic, però a escala personal, Fert continua promocionant la temàtica Give a hand: "forma part de mi, sempre he tingut una connexió amb la natura i el paisatge empordanès" remarca l´artista, ara establert a Empuriabrava. "Tinc el mitjà de poder explicar coses en un format gran i a l´espai públic i crec que és interessant fer servir aquest canal per parlar de coses que a mi m´importen, com és el respecte a la natura". Algunes d´aquestes obres es poden veure a Sant Pere, el Port de la Selva o Cabanes, l´última, a Figueres i consultar al web fert.one.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema