Entre els anys 2000 i 2004, l´il·lustrador i guionista de Portbou, però establert a l´Escala, Carles Roman, va iniciar una col·lecció protagonitzada pel superheroi Drac Català. En va fer set comic-books de 24 pàgines en blanc i negre. L´aventura va tenir, aleshores, prou èxit, però no va anar més enllà a causa d´una distribució limitada i pocs beneficis. A Roman, però, li va quedar l´espina clavada fins ara quan ha reemprès el projecte a tot gas i amb molta ambició. Tot mantenint la història, amb alguns canvis per connectar-la amb l´actualitat, l´artista l´ha redibuixat de nou totalment a color. El resultat es podrà copsar ben aviat en el primer volum titulat 'Gènesi' on es narren els orígens d´aquest superheroi català.

Aprofitant el procés d´impressió de la primera aventura del Drac Català, ambientada entre Barcelona i el Tibet i de la qual es faran 700 exemplars, Roman ha impulsat un crowdfunding a la plataforma Verkami que l´ajudarà a finançar-ne una part. De fet, ja ha assolit el repte arribant als 1.500 euros quan encara queden 18 dies per concloure el límit. "És un còmic d´acció i aventures, però que inclourà també temes socials, entre ells tot allò que va viure el poble català l´1-O", explica Roman que fa un any i mig que hi treballa en solitari i fent tots els papers de l´auca. Aquest serà un còmic totalment en català i que no obviarà tot allò que s´està vivint actualment. Amb això, Roman reivindica el gènere fet a casa nostra ja que, tal com ell veu, "el panorama és molt ensopit; fins i tot, mai s´han traduït els còmics de la Marvel".

Els orígens a «Gènesi»

A Gènesi, Roman centra la mirada en els orígens del personatge principal, el jove Albert Roure, fill d´un empresari català del món tecnològic. El seu destí, des que va néixer, està totalment marcat, però un viatge a l´Himalàia ho canvia tot. Allà, ell i el seu equip pateixen un accident. Tothom mor menys ell, que es desperta en una cova envoltat de membres de l´Ordre del Drac. "Allà hi descobreix un nou món que l´ajuda a trencar amb tot, un paral·lisme amb el qual ara intenta fer el poble català", assegura Carles Roman que ha aprofitat tot el suc que té l´univers tibetà, amb els seus personatges mítics, per donar-li un caràcter més "aventurer i de fantasia".

Albert Roure torna del Tibet a Catalunya al cap d´uns anys ja convertit en un membre de l´Ordre i amb uns superpoders que, en el primer volum, no s´acabaran de definir. Roman confessa que el seu personatge, al qual coneixerem enfundat en un vestit que recorda els superherois de la Marvel però amb les quatre bar­res catalanes, es veurà immers en molta acció urbana i aventures i misteris tibetans. Tampoc hi faltarà humor autoparòdic, una cap de policia dura i amb mala llet i dolents supervitaminats.

L´il·lustrador confirma que el seu còmic només es podrà trobar en català, que no es traduirà, com sí que va fer amb anteriors projectes. És el cas de The devil in the bottle. Roman té altres llibres publicats: 'El mercader i l´objecte del desig' (2006) i 'El mosaic i altres històries' (2015) on apareixen els seus personatges Fabi i Fedó, ambdós ciutadans d´Empúries.