La Fundació Gala-Salvador Dalí ha presentat avui a dos quarts de dotze del matí el documental 'Salvador Dalí, a la recerca de la immortalitat' a la sala Proyecciones de Madrid. El documental, que permet un fascinant recorregut per la vida i l´obra de Salvador Dalí i de Gala, ha estat produït per la Fundació Dalí i realitzat per DocDoc Films, i es podrà veure a les sales de cinema els dies 17 i 18 d´abril. Han participat en la presentació Montse Aguer, directora dels Museus Dalí i guionista del projecte, i David Pujol, de la productora DocDoc Films, director i guionista del documental.

Sinopsi

El documental comença el 1929, any crucial en la trajectòria i la vida de Dalí, quan va ingressar al grup surrealista i va conèixer Gala, i acaba l´any de la mort de l´artista, el 1989. En tot aquest recorregut vital i artístic, tenen un pes destacat les tres geografies que van marcar l´artista: Portlligat, única casa-taller estable que tenia, Figueres, la seva ciutat natal, on va crear el Teatre-Museu Dalí, i Púbol, el Castell que Dalí va regalar a Gala. També apareixen imatges d´altres ciutats que van ser centrals en la vida i obra de Dalí, com París i Nova York.

L´obra, d´una durada de quasi dues hores, aborda per primera vegada el Triangle Dalinià conformat per Portlligat, Figueres i Púbol. Els tres espais estan integrats en un recorregut vital que té com transfons l´ànsia d´immortalitat i transcendència de l´artista. Permet endinsar-se en la casa de la Costa Brava i en el Castell de Gala, i submergir-se en l´univers privat de Dalí, on cada objecte contribueix a desxifrar el seu codi vital, artístic i amorós. A Portlligat, les petites barraques de pescadors s´entrellacen mitjançant escales i passadissos laberíntics i creixen a mode d´estructura molecular, reflex de com evoluciona la relació sentimental de Dalí amb Gala al llarg de cinquanta anys. Púbol representa la culminació de l´amor cortès, la materialització del compromís que Dalí va adquirir amb la seva musa i col·laboradora. Ambdós espais estan integrats en un entorn paisatgístic que condiciona el caràcter i l´obra de l´artista. D´una banda, l´especificitat del Cap de Creus, a l´extrem nord-est de la Península i, de l´altra, l´assossec de l´entorn rural empordanès, refugi de Gala.

En el documental s´inclouen les veus d´Antoni Pitxot, pintor, amic personal del Mestre i primer director dels Museus Dalí, Montse Aguer, actual directora dels Museus Dalí, Jordi Artigas, responsable de les cases-museu de Portlligat i Púbol, David Pujol, director i guionista del projecte audiovisual, Estrella de Diego, acadèmica de Belles Arts, i Amanda Lear, artista. En off es poden sentir Salvador i Anna Maria Dalí, i Emili Puignau, l´arquitecte que va rehabilitar les dues residències. Il·lustren aquest recorregut nombrosos documents audiovisuals i fotogràfics, alguns d´ells inèdits.

Aquest nou documental va més enllà del Dalí-personatge i permet apropar-se al pintor i a l´home, així com als espais concebuts per ell, que tant han ajudat a configurar la seva immortalitat.

La Fundació Dalí ja va produir anteriorment un documental, la realització del qual va anar a càrrec de DocDoc Films, Dalí, l´última gran obra. Ha rebut nombrosos guardons, entre els quals s´hi compta el Golden Prize que concedeix AVICOM (secció audiovisual de l´ICOM en la categoria de llargmetratges de museus).