La 36a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona ha obert aquest dijous les seves portes al recinte de Fira de Barcelona a Montjuïc amb Jack Kirby i Superlópez, com a principals protagonistes. El certamen, que manté els 50.000 metres quadrats de l’any passat, aposta per l’edició més familiar amb el nou espai Còmic Kids, amb gairebé 3.000 metres quadrats de superfície per a nens d’entre 5 i 12 anys amb tallers, xerrades i una biblioteca del còmic. La barcelonina ECC Ediciones, editora de DC, destaca, en declaracions a l'ACN, que aquest any se celebra el 25è aniversari del ja històric segell Vértigo, mentre que des de Panini Comics, editora de Marvel, creuen que la imminent estrena de 'Vengadores: Infinity War' farà que hi hagi més gent que vagi al Saló.

Les exposicions tornen a ser el plat fort de l'esdeveniment que, aquest any, guanyen metres quadrats. En aquest sentit, es mantenen les exposicions dels quatre guanyadors dels premis de l’any passat (Josep Maria Martín Saurí, Jaime Martín, Javi Rey i ‘Paranoidland’), alhora que aposta per la revisió d’alguns dels seus autors o protagonistes clàssics. Així, el Saló exposarà una retrospectiva de l’obra de Jack Kirby sota el títol ‘The King of Comics’. En aquest sentit, repassa la trajectòria professional de l'autor amb textos i reproduccions i, alhora, oferirà als visitants una selecció dels seus originals.

‘Les revistes del boom del còmic (per a adults)’ recordarà el fenomen que va marcar un abans i un després del còmic espanyol, amb publicacions com ‘El Víbora’, ‘Bésame Mucho’, ‘Comix Internacional’, ‘Creepy’, ‘Cimoc’ o ‘Cairo’, entre molts d’altres. 'Superlópez' de Jan serà el tercer protagonista de les exposicions, amb motiu dels 45 anys de la seva creació.

ECC i Panini Comics

Gustavo Martínez, editor d'ECC Ediciones, ha explicat que enguany tenen com acte principal el 25è aniversari del segell Vertigo Comics, que està lligat a DC, i per això han portat autors d'aquesta línia editorial "que va ser una revolució en el còmic americà al seu moment". També ha destacat que "Batman i Superman sempre estan presents" al Saló del Còmic i ha recordat que a finals d'aquest any l'Home de Ferro compleix 80 anys i la sèrie Action Comics arribarà al número 1.000.

Martínez ha fet referència que el Saló del Còmic dedica una exposició a Jack Kirby i ha recordat que des de la seva editorial aquest any han recuperat la seva obra més emblemàtica que es diu 'El cuarto mundo'. Així mateix, ha ressaltat que una de les principals novetats de cara aquest Saló per part d'ECC Ediciones és el volum DK3 de Frank Miller sobre el Cavaller Fosc.

Per la seva part, el director editorial de Panini Comics, que edita els còmics de Marvel, Alejandro Martínez, ha destacat que aquest mateix mes s'estrena 'Vengadores: Infinity War' i hi ha "una connexió que pel públic és molt evident entre una gran estrena i els còmics i això farà que més gent vingui al Saló". Martínez ha dit que còmics que d'altra forma no tindrien tanta sortida, ara sí les tenen gràcies a les pel·lícules.

Entre les recomanacions de cara al Saló, el director editorial de Panini ha remarcat sobre tot el còmic 'Marvels' amb guió de Kurt Busiek i il·lustrat per Alex Ross i les sagues referents a Thanos, protagonista de 'Vengadores: Infinity War'.

Un dels visitants d'aquest dijous pel matí al Saló és Juan Serrano de Sant Boi i assegura que "tot i l'edat que té és un gran aficionat als còmics". Li agraden molts els còmics de superherois com Spiderman o Conan, "però els antics", ha afegit. La Laura Pinyol, en canvi, ha explicat que és la seva primera vegada al Saló. Ha assegurat que li agraden que li agraden molt les il·lustracions de l'editorial Zorro Rojo i espera poder trobar còmics de l'estil.

Aposta pels autors i entrades d’un únic accés

El saló també aposta en aquesta edició pels autors i convida, entre d’altres, David Lloyd, creador gràfic de 'V de Vendetta', Jamie Delano, guionista d''Hellblazer' i 'Animal Man', Dave McKean, portadista de la sèrie 'The Sandman' i la guionista Shea Fontana, una de les responsables del fenomen 'DC Super Hero Girls', Dann Thomas i Roy Thomas i el dibuixant Stan Sakai, creador del còmic 'Usagi Yojimbo'.