El Museu de l'Empordà inaugurarà per les Fires i Festes de Santa Creu una exposició amb material inèdit sobre Salvador Dalí i la seva família. La mostra, sota el nom 'Els Dalí de Figueres. La família, l'Empordà i l'Art', és fruit de l'exhaustiva investigació que durant quatre anys ha realitzat la historiadora Mariona Seguranyes i que ha permès localitzar documents fins ara desconeguts.

En total, s'exposaran 135 peces entres les quals hi ha 13 olis, 27 dibuixos i 62 documents originals (manuscrits, cartes i fotografies). L'objectiu és aprofundir en la relació familiar del geni empordanès i trencar amb alguns "tòpics" vinculats, sobretot, a la seva germana Anna Maria o el seu pare, Salvador Dalí Cusí. L'alcaldessa, Marta Felip, ha assegurat que serà l'exposició "de l'any" a la ciutat i que ha de ser l'embrió de la futura museïtzació de la casa natal del geni empordanès. La mostra es podrà visitar de manera gratuïta al museu des del 28 d'abril fins al 4 de novembre. La historiadora Mariona Seguranyes va rebre l'encàrrec de l'Ajuntament de Figueres de redactar el projecte museològic per a la casa natal de Salvador Dalí. Durant quatre anys, aquesta experta en història de l'art ha investigat a fons la figura del geni i ha explorat els arxius de la família Dalí.

Fruit d'aquest intens treball, el Museu de l'Empordà inaugurarà el proper 28 d'abril l'exposició 'Els Dalí de Figueres. La família, l'Empordà i l'Art', una mostra amb 135 peces relacionades amb el pintor i la relació que va tenir amb la seva família. S'hi podran veure nombrosos documents inèdits. Entre ells, hi haurà 13 olis sobre tela, 27 dibuixos i més d'una seixantena de documents com ara manuscrits, cartes o fotografies originals.

La mostra, que s'estrenarà coincidint amb les Fires i Festes de la Santa Creu i es podrà veure fins al 4 de novembre, busca indagar en la història familiar d'una de les nissagues més importants de la ciutat. I no se centrarà només en el geni empordanès sinó, molt especialment, en el seu pare, Salvador Dalí Cusí, que va influir enormement en el pintor, i la seva germana.

De fet, un dels aspectes que ha investigat és la relació d'infantesa que van tenir els dos germans i també el trencament i la reconciliació amb el seu progenitor. "La figura del pare el va marcar en moltes facetes, des de la formació a l'educació però també li va ser de gran ajuda", detalla. En aquest sentit, diu que es demostra que el fet que Dalí nasqués en el si d'aquesta família i amb un pare amb "aquest potencial intel·lectual, el va ajudar moltíssim".

"En aquesta exposició cobren molta importància els documents escrits", ha assegurat Seguranyes, comissària de la mostra. Seguranyes, que no ha volgut desvetllar gaires detalls abans de la inauguració, ha assegurat que l'exposició trencarà alguns "tòpics" i algunes "hipòtesis" però també en corroborarà d'altres sobre com va ser realment la relació familiar.

El "preludi" del museu a la casa natal del geni

L'alcaldessa, Marta Felip, ha destacat la importància de l'exposició i ha assegurat que serà la mostra "estel·lar" de l'any a la ciutat. En aquest sentit, ha dit que atraurà molts visitants al museu i que serà el "preludi" de "l'essència" de la futura casa natal del geni museïtzada. En aquest sentit, ha detallat que el projecte museològic elaborat per Seguranyes està enllestit i que properament la Generalitat acabarà el museogràfic, que haurà de definir com es mostrarà el contingut de l'equipament. "Estem aquí", ha dit.

L'exposició, que ocuparà dues plantes del museu, es podrà visitar de manera gratuïta i s'organitzaran activitats paral·leles com ara taules rodones i conferències. A més, publicaran un llibre sobre la tasca d'investigació que la comissària de la mostra ha realitzat durant els últims anys.