05 de abril de 2018
05.04.2018
40 Años
40 Años
Roses

L'Arxiu de Roses parla de la importància del patrimoni rosinc al 'Document del Mes'

Ha escollit aquest abril una fotografia pertanyent a l'àlbum de la col·lecció Reixach

05.04.2018 | 10:24
Retrospectiva del Castell de la Trinitat

Arxiu Municipal de Roses (AMR) ha escollit aquest abril com a document del mes, una fotografia pertanyent a l´àlbum de la col·lecció Reixach, format de 329 imatges datades entre 1882 i 1915. La imatge triada mostra una vista de l'entrada al castell de la Trinitat de Roses que permet conèixer l´estat de conservació de la fortificació a les acaballes del segle XIX.

La fotografia anava acompanya de la inscripció "Castillo de Rosas Puig Rom". Al centre de la imatge es veu la porta d'entrada a la fortificació, formada per un arc adovellat, connectat amb uns gruixuts murs de pedres irregulars. Sota aquest arc es reconeix la figura de Feliu Reixach.

A partir d´aquest document gràfic, l´AMR fa una reflexió sobre la importància i necessitat de preservació del patrimoni rosinc, on la ingent quantitat d'elements patrimonials requereix d'un esforç econòmic igualment important per mantenir-lo en les condicions adequades i posar-lo en valor per a les generacions del futur. Castells, conjunts arqueològics de diferents èpoques, cases d'estil modern o habitatges de primera línia de mar, que documenten episodis importants de la història de la població i permeten la identificació amb allò que hem estat i, en definitiva, amb qui som.

Pel que fa a l´autor de la fotografia, Joan Reixach Coral, l´AMR assenyala que es tracta d´una persona que sempre ha plantejat més preguntes que respostes s'han pogut donar, malgrat els esforços investigadors que s'hi han esmerçat. El què si es coneix d´ell és el fet que era sordmut, una característica que el va fer decantar per expressar-se a través de la fotografia. El seu germà Feliu, situat al centre de la fotografia, fou un important pintor decorador de Barcelona, que fins i tot presentà una sèrie de plats i gerros de porcellana, a l´Exposició General de Belles Arts celebrada a Barcelona l'any 1894. Anteriorment, havia estat premiat amb la medalla de plata a l'Exposició Universal de 1888.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen