L'Ecomuseu Farinera de Castelló d'empúries acull, des diumenge passat, l'exposició Geografies Menudes, un projecte artístic de Pilar Farrés i comissariat amb la col·laboració del fotògraf Manel Puig, que homenatja les dones a través d'imatges del passat i del present, al municipi. "La mostra és una travessia per la memòria històrica i el paisatge humà de Castelló a partir de la màgia intemporal de la fotografia.

Aquestes geografies menudes, que il·luminen la intimitat del poble, tenen com a protagonistes les dones" destaca l'artista Pilar Farrés, que ha volgut plasmar la petjada que han deixat generacions de dones a través de les seves vivències i de la seva història personal. Per fer possible aquest projecte, fa uns mesos es van fer diferents sessions per retratar dones actuals i al mateix temps es van buscar fotografies antigues de dones castellonines.

Així la mostra que es podrà visitar fins al 29 d'abril ha posat la cara femenina del municipi al davant de la càmera, "reunint i recuperant també els records del passat d'aquelles dones que van trepitjar els carrers de la vila abans que nosaltres".

Per a l'elaboració d'aquest projecte artístic s'han realitzat més de 300 fotografies i s'han recuperat, a través de l'Arxiu Municipal, més de 600 imatges antigues cedides per una quarantena de famílies i particulars que "amb gran generositat han cregut en el projecte i han cedit les imatges de forma voluntària". El material recollit passa a convertir-se en un patrimoni rellevant per al poble que ja ha estat dipositat a l'Arxiu Municipal, destaca Farrés. "Totes les imatges tenen en comú les dones com a protagonistes, aquelles que a partir dels seus gestos diaris, de les seves mirades anònimes i familiars, donen visibilitat i ressignifiquen allò que aparentment és intranscendent, comú i compartit".Àmplia col·laboració

Farrés destaca l'àmplia col·laboració dins el projecte on s'han bolcat diverses àrees de l'Ajuntament de Castelló: Ecomuseu-Farinera, Arxiu Municipal, Departament de Benestar Social i Famílies i Àrea d'Alcaldia. Aquest projecte compta amb el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L'acte d'inauguració de la mostra es va cloure amb el Vermut de la Dona al mateix pati de l'Ecomuseu-Farinera.Fotografia Exposen centenars d'històries de dones a l'Ecomuseu

L'artista Pilar Farrés va agrair diumenge passat, durant la inauguració de l'exposició Geografies Menudes, en el marc del Dia Internacional de la Dona, a Castelló d'Empúries "la voluntarietat i la generositat de totes les dones que han format part d'aquest projecte, i sense les quals no hauria estat possible. Dones que ens han deixat la seva empremta personal i que, des de bon començament, s'han sentit i fet seu el projecte".