La Generalitat de Catalunya va aprovar l'any passat declarar el 2018 Any Fages de Climent coincidint amb la commemoració del 50è aniversari de la mort de l'escriptor. Aquest dimecres han donat el tret de sortida als actes, que tenen l'objectiu de donar a conèixer la seva figura "més enllà de l'Empordà" i situar la seva obra dins del "cànon literari català del segle XX". Per això, al llarg d'aquest any està prevista la catalogació, digitalització i exposició del fons de Carles Fages de Climent, continuar amb l'edició d'obres inèdites, la realització de conferències , premis literaris i exposicions, entre d'altres. La Institució de les Lletres Catalanes destinarà 35.000 euros als actes, l'Ajuntament de Figueres 20.000 i el de Castelló d'Empúries, 30.000. També està previst que la Càtedra de Maria Àngels Anglada-Fages de Climent hi faci una aportació encara pendent de concretar.

Carles Fages de Climent, nascut a Figueres l'any 1902, va ser poeta, narrador, dramaturg, articulista i traductor. La seva obra, molt influenciada per Eugeni d'Ors i els noucentistes, bascula entre les fonts clàssiques i les tradicionals. L'any 1924 va guanyar el premi extraordinari als Jocs Florals de Barcelona i el 1958 va aconseguir el premi Ciutat de Barcelona per Primer llibre de sonets. La directora de la Càtedra Mª Àngels Anglada, Mariàngela Vilallonga, ha remarcat durant la presentació dels actes de l'Any Fages de Climent que l'objectiu és ara donar a conèixer l'escriptor "més enllà de l'Empordà".

La commemoració té com eixos principals la publicació i difusió de la seva obra, tant inèdita com noves edicions i difusió de la seva figura en els cercles acadèmics, en l´àmbit escolar i entre el públic en general. Per això, durant aquest any està prevista la catalogació, digitalització i exposició del fons de l'escriptor, la celebració de premis literaris, conferències, accions en biblioteques, exposicions i itineraris literaris, entre d'altres.

El comissari de l'Any Fages de Climent, Jordi Canet, ha explicat que, precisament, un dels inconvenients és la gran quantitat de peces inèdites que té i que "publicar-los és un dels objectius" que s'han marcat. "Ens interessa molt donar a conèixer la dimensió de Fages de Climent i estudiar-lo en relació als seus contemporanis", ha assegurat.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha afirmat que volen "situar l'escriptor al lloc on es mereix dins del panorama literari català". En el mateix sentit, s'ha pronunciat el de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, que ha dit que "aquest any ha de servir per donar a conèixer l'escriptor i la seva obra a tots els Països Catalans".

La Comissió Fages de Climent està integrada per l'Ajuntament de Figueres, el de Castelló d'Empúries, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, la Diputació de Girona, l´editorial brau Edicions i Carles Fages Torrents, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.

El fons documental de l´Arxiu Fages de Climent de Castelló d´Empúries conserva el fons literari de Fages de Climent. Actualment, amb el traspàs dels drets d´autor al seu nét Carles Fages i Torrents, l´arxiu de l´escriptor s´ha obert a la consulta.