L'arqueòloga Anna Maria Puig recull aquest dimecres al vespre, a la Sala Luz de Gas de Barcelona, el premi Entramuntanat, que concedeix l'associació Entramuntanats, en nom de l´entitat que presideix fa tres anys, l´Institut d´Estudis Empordanesos. L´acte inclou l´actuació del cantant, també figuerenc, Joanjo Bosk. En aquesta entrevista valora el rebre aquest premi i fa un balanç de la tasca de l'entitat cultural que presideix.

Què significa aquest premi?

És un reconeixement a la difusió que es fa i al patrimoni i la cultura de l´Empordà, en general. A més, és un orgull que gent que coneix bé el territori i l´enyora et reconegui la teva tasca.

S´entrega a la capital catalana. Això pot donar-los més visibilitat?

No ho crec perquè és un premi molt empordanès, molt de casa.

Pot ajudar a divulgar una mica més la seva tasca?

Totes les coses tenen un públic i arribarà a qui li interessi. Aquest any ja mirarem de no centrar l´activitat només a Figueres si no que sortirem als pobles de la comarca per donar a conèixer la feina que fem, cosa que ja havíem fet altres vegades i que molts ja coneixen.

Els objectius de l´IEE han canviat amb el pas del temps?

No. Pot variar que l´equip que forma part de l´Institut tingui uns interessos o inquietuds però sempre són els mateixos objectius, de difondre el patrimoni i la cultura a l´Alt Empordà. A vegades, a més, respons a les necessitats del moment com farem ara amb l´Any Fages, al qual ens sumarem.

Recordem que tots els membres treballeu per amor a l´art.

Evidentment ningú cobra. Hi dediques moltes hores en funció del que pots, no s´obliga a ningú, tothom aporta el que pot o el que vol i de bona fe.

Quin balanç fa d´aquests anys com a presidenta?

Molt positiu. M´agrada que s´han anat incorporant noves persones a la junta, s´han creat seccions amb gent que col·labora amb temes específics i hem incrementat les accions a diferents àmbits obrint un ventall i aportant idees noves.

Això ajuda a revifar l´entitat.

Crec que sí i, a més, anem fent socis més joves, a poc a poc. Contents perquè un dia seran ells els que duran la gestió de l´Institut.

Fa unes setmanes van presentar un llibre sobre fotografia de gran qualitat.

Una de les coses que tenia molt clares la junta és que calia renovar la imatge de les publicacions. No vol dir que els continguts abans no fossin bons, però també està bé donar-li una cara nova, com hem fet amb el logotip de l´Institut.

Quins reptes es marquen?

Enguany farem actes més curts tipus seminaris o taules rodones sobre temes com l´Any Fages.