Membres de l´associació Via Pirena i el Grup Empordanès de Salvaguarda i Estudi de l´Arquitectura Rural i Tradicional (Geseart) han descobert recentment un nou megàlit als boscos de Bedós, a Cabanelles, possiblement construït durant el neolític final (3300-2700 aC). La descoberta d´aquesta nova sepultura ha estat, també per a ells, "una sorpresa, perquè no teníem cap indici previ de la seva existència". A més, la zona on s´ha localitzat resta "força allu­nyada dels grans focus megalítics de l´Alt i el Baix Empordà".

La identificació d´aquest nou megàlit la va fer Bru Pellissa, veí de Cal Gran, a Lladó, que es va fixar en aquesta petita tomba mentre passejava per l´entorn el 2014. Vicenç Armangué va rebre la notícia de mans del mateix Pellissa a principis d´aquest any i l´11 de gener Armangué, juntament amb Enric Carreras, Sebastià Delclòs i Josep Tarrús van visitar-lo, fotografiar-lo i van prendre les coordenades exactes. Dies més tard, Delclòs i Tarrús van repassar el camí d´accés, força complicat, i van senyalitzar el tram per anar-hi a peu.

Les restes que queden del sepulcre fan pensar als especialistes que es tracta "d´una cista neolítica amb túmul, escapçada pel costat nord-est i, segurament, reutilitzada com a punt de parada pel senglar". També constaten que totes les lloses són de sorrenca, que aflora pocs metres davant la cista.

L´anàlisi del sepulcre ha evidenciat que els cinc ortòstats irregulars que conserva la cambra estan ben implantats i dibuixen una forma rectangular, amb dues frontals (una trencada per la meitat) al costat sud-est, una lateral a la banda esquerra (nord-est) i dues laterals més petites a la banda dreta. El costat nord-est queda obert, però sembla que la cista devia continuar un tram més fins a quedar tancada pel nord-oest. Les mides internes de la part conservada són 70 cm de llarg per 55 d´ample i 52 d´alt.

Sense material arqueològic

Davant la primera llosa lateral dreta, hi ha un fragment de llosa estintolat i, a l´interior de la cambra, se n´hi observa un altre. Actualment, presenta dues lloses petites que li serveixen de cobertes, encara que aquest no sigui el seu lloc original i, segurament, hi hagin estat posades pels caçadors. Del túmul de pedres i terra que la devien cobrir, pràcticament no queden restes. Els experts creuen que potser "originalment posseïa un petit túmul circular". Tampoc han trobat material arqueològic que procedís de l´interior.

El megàlit, diuen, "s´assembla a alguns sepulcres d´aquesta classe de l´Alt Empordà i sobretot als del Baix Empordà-Gironès-la Selva, dins de la serra de les Gavarres.