09 de febrer de 2018
09.02.2018
40 Años
40 Años
Figueres

El Museu de l'Empordà presenta l'exposició 'Agustí Centelles. Retrats de guerra'

Acollirà diferents activitats relacionades amb la mostra a partir del 16 de febrer

09.02.2018 | 12:26
La presentació de l´exposició al Museu de l´Empordà

L'Ajuntament de Figueres ha presentat aquest matí l'exposició Agustí Centelles. Retrats de guerra, comissariada pel crític i historiador de l'art Daniel Giralt-Miracle, que recull 44 fotografies de les dues primeres etapes de la trajectòria del fotoperiodista Agustí Centelles. L'exposició, que s'inaugurarà el divendres 16 de febrer i es podrà visitar fins al 8 d'abril al Museu de l'Empordà, és una memòria visual del que van ser els anys 30 al nostre país.

Les obres de l'exposició Agustí Centelles. Retrats de guerra pertanyen a la col·lecció de còpies d'autor que la Fundació Vila Casas va adquirir als hereus de Centelles l'any 2010, que són custodiades per l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Estructurada en quatre àmbits expositius: el President Companys, autoritats i comandaments, ciutadans i mítings, la mostra compta amb un guió que permet reviure els fets de la guerra, i com aquesta va impactar en la nostra societat, a través de l´objectiu del que s´ha considerat el primer fotoperiodista català.

També s'ha presentat la mostra Fotoperiodisme a la rereguarda (1936-1939). Rafael Vilarrubias, una selecció de les imatges més representatives de Vilarrubias sobre la vida i el treball a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil publicades al suplement «Notas gráficas» de La Vanguardia, que es podrà veure a la la Fundació Clerch i Nicolau del 23 de març al 6 d'abril. Es tracta d'una producció d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.

En paral·lel a les dues exposicions, s'han programat les següents activitats al Museu de l'Empordà i a la Fundació Clerch i Nicolau, organitzades per l'Ajuntament de Figueres, el Museu de l'Empordà, i la Fundaicó Clerch i Nicolau, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona:

Activitats al Museu de l´Empordà:
Fotoperiodisme i conflicte.
Taula Rodona amb Martí Albesa, Sandra Balsells i Miquel Ruiz Avilés, moderats per Jordi Mestre.
Dijous 1 de març, a les 19 h

Passat i present del fotoperiodisme. De Centelles a Borràs.
Conversa entre Daniel Giralt-Miracle, comissari de l´exposició i Jordi Borràs, il·lustrador i fotoperiodista.
Divendres 6 d´abril, a les 19 h


Activitats a la Fundació Clerch i Nicolau

Just the facts. Les 5 preguntes que ha de respondre el periodisme.
Conferència a càrrec d´Anna Teixidor
Dimecres 4 d´abril, de 18 a 21 h

Activitat Familiar
Zona de conflicte i mitjans de comunicació (recomanable a partir de 8 anys)
Diumenge 18 març, a les12 h
Al Museu de l´Empordà
Dissabte 7 abril, a les 17 h
A la Fundació Clerch i Nicolau

Gràcies al MUME 
Visites comentades:
Diumenge 25 febrer, a les 12 h al Museu de l´Empordà
Visita a l´exposició d´Agustí Centelles
Dissabte 24 març, a les 17.30 h a la Fundació Clerch i Nicolau
Visita a les exposicions de Rafel Vilarrubias i d´Agustí Centelles

El director del Museu de l'Empordà, Eduard Bech, ha destacat la voluntat del Museu d´analitzar el present a través de passat per reflexionar sobre el futur així com també la voluntat de col·laboració amb altres agents culturals de la ciutat, com és el cas de la Fundació Clerch i Nicolau.

L'alcaldessa de Figueres i regidora de Cultura, Marta Felip, ha explicat que, tal com es va anunciar, es continua apostant per obrir el Museu de l´Empordà a la fotografia, i aquesta vegada es fa amb un dels grans noms i pioner del fotoperiodisme modern, Agustí Centelles, que capta els moments que van marcar la història del nostre país, i que s'han convertit en icones d'aquells anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema