Un llibre que va ser presentat dijous a Figueres davant més de cent persones (i que es presenta aquest migdia al Museu d'Història de la ciutat de Girona) recull les activitats i la història dels onze aeròdroms que van construir-se en les comarques gironines durant el període de la Guerra Civil espanyola.

Mitjançant imatges d'època i testimonis orals, els autors reconstrueixen els fets i la morfologia d'aquelles instal·lacions, i porten també un recull de les restes que encara sobreviuen, amb una voluntat de difusió patrimonial. S'estudien els camps d'aviació de Celrà, Figueres Nord, Vidreres, Garriguella-Vilajuïga, Banyoles, Puigcerdà, Cassà de la Selva-Llagostera, Verges, Figueres Sud, Tortellà i Olot-les Preses.

Es tracta d'una obra col·lectiva, coordinada per David Gesalí, i editada pel segell empordanès Gorbs, que ha volgut oferir un llibre profusament il·lustrat amb fotografies, plànols, mapes i dibuixos que el fan més didàctic.

Aquest és «el primer estudi col·lectiu dels aeròdroms emplaçats a les comarques gironines», assegura l'editorial, i afegeix que es tracta del «primer recull històric i patrimonial d'uns antics escenaris o espais de conflicte, anomenats camps d'aviació, que corresponen al període de la Guerra Civil espanyola».

«Els col·legues del GRAG»

Els qui han aconseguit aquesta fita són «els col·legues» del GRAG, el Grup de Recerca dels Aeròdroms Gironins, «un col·lectiu d'historiadors i entusiastes tenaços, dedicats a empaitar i documentar les petjades i les evidències que podem trobar d'aquella història llunyana i allunyada de la majoria de la nostra ciutadania».

Han col·laborat en el treball David Gesalí Barrera, Lluís Astier Turró, Artemi Rossell Ferrer, Roberto Plà Aragonés, David García Algilaga, Joaquim Ejarque Montesano, Miquel Rustullet Noguer, Alfons Mills Munt, Aleix Guàrdia Bahí, Julio Clavijo Ledesma i Josep Maria Cros Roc.

David Íñiguez diu al pròleg que aquest volum tanca un cercle iniciat amb la publicació de l'estudi del camp d'aviació de Celrà, que va marcar un abans i un després en la història de la recuperació de la memòria dels aeròdroms.

I David Gesalí convida, en la introducció, a visitar «els vestigis» dels aeròdroms quan fem turisme o sortides de cap de setmana: «Aprofiteu per fer sortides i turisme. Amplieu si cal el coneixement dels fets de la nostra guerra al país amb les lectures recomanades.

Recordeu que aquests indrets, avui tranquils i d'una gran bellesa paisatgística, són testimonis de la memòria de la salvatge guerra aèria de 1936-1939». Uns fets que esperen que no tornin a produir-se.

El llibre es va presentar dijous a la biblioteca Fages de Climent de Figueres, amb la participació d'alguns dels autors i de l'editor, Carles Gorbs.

Durant l'acte es va posar en relleu la importància que té la recuperació dels aeròdroms republicans durant la Guerra Civil espanyola com una eina de recerca, recull i descoberta del patrimoni històric de les contrades gironines.