Què feien els artistes alemanys durant l’ascens del nazisme? Doncs ni més ni menys que atacar el feixisme amb unes armes tan punyents com seductores: la paraula i la música. Sovint, a més, amb espectacles que provocaven la rialla del públic però que alhora advertien del que estava passant. I d’aquí va néixer Kabarett Protokoll, amb dramatúrgia de la figuerenca Helena Tornero, un cabaret alemany amb estrena inversa, un crowdfunding en directe on els espectadors paguen per assistir als assajos i intervenen en el procés de creació. L’obra es pot veure del 25 de gener al 24 de febrer dins el cicle «OffSide Romea» a Barcelona. “El públic assisteix a un assaig del Kabarett, aquesta és la gràcia, veu les coses que normalment no veuria” explica Tornero, “i al mateix serveix per fer una primera denúncia sobre la situació de la gent del teatre, els assajos no es paguen, comences a cobrar quan s’estrena l’espectacle”. Oriol Genís és actor i cantant de l’espectacle i juntament amb Helena Tornero artífexs de l’obra dirigida per Ester Nadal, on també participen el músic Oscar Machancoses com a director musical i Júlia Genís com a debutant.

El gènere del cabaret utilitza l’humor i la música com expressions de llibertat i de la mateixa manera actua l’espectacle Kabarett Protokoll, produït per La Bacanal. La influència del cabaret alemany dels anys 30 és ben present en l’obra que va estrenar-se el 2015 al teatre Maldà. La idea era des del principi explicar la realitat d’artistes com Hans Eisler, Ernst Toller i Kurt Tucholsky que fa vuitanta anys van atacar el feixisme des dels escenaris berlinesos. Tot i que a l’obra abunden els gags que tenen un punt universal, per adaptar-la a la situació política actual s’han canviat algunes coses de dramatúrgia, diu Tornero. “Llegint el text que teníem, veiem que malauradament és tant o més oportú perquè la situació és més radical, ara. Vam començar a escriure’l quan hi havia el projecte de llei de la Llei mordassa, ara ja s’està aplicant, llavors no havia començat la crisi dels refugiats, tampoc el tema del procés o la fractura social. Hi ha problemàtiques que s’han agreujat, el feixisme és més fort, semblava que ens estàvem passant una mica i en canvi ens adonem que hem d’intensificar més encara la crítica”. La dramaturga reflexiona sobre la necessitat de combatre des de l’humor, des de la reflexió i des del teatre com la societat camina cap a la deriva. L’objectiu final és donar al públic “l’oportunitat que pugui riure, desfogar-se, posar paraula a tot plegat des de l’humor, perquè, si es queda a dins, provoca malestar, en canvi, si pots riure i verbalitzar el que està passant, et permet poder-t’hi afrontar millor”. Tot això succeirà entre números de transformisme, malabars, màgia, lluentons i plomes, que no poden faltar en un cabaret.

El públic, peça clau

Durant l’assaig, els espectadors podran participar en el procés de creació que es viu cada dia, aportar suggeriments, votar quin número li ha agradat més, de fet l’obra que s’estrena enguany recull les darreres propostes del públic de l’any passat. Fins i tot podrà participar en una llista d’insults amb què Machancoses farà una cançó que cada dia és diferent. La Llei Mordassa preveu la pena de multa per a aquells que insultin la policia, pels que gravin els antiavalots colpejant manifestants o impedir un desnonament. “Com que estem en un teatre, a nosaltres no ens multaran, així que recollim els insults que més ens agraden i fem una cançó”. El cabaret com a gènere ja ho té això, pots tenir una base de números però després hi ha imprevistos depenent de la reacció del públic que fan que l’estructura estigui en constant canvi, i “l’espectacle Kabarett Protokoll és com la vida, un assaig”, conclou Tornero. A l’estrena, hi estaran tots convidats.