L'esperit d'un poble es copsa en els seus actes. A Capmany, ho han tingut molt clar i han fixat el seu cavall de batalla en l'església par­roquial de Santa Àgata (segles XII-XIII), integrada dins l'entorn fortificat del Castell. Després d'una primera fase de reformes finançada per la Diputació de Girona, el Bisbat i el mateix Ajuntament i gràcies a l'impuls econòmic final -13.000 euros- injectat pel Grup d'Amics de Santa Àgata, en representació dels veïns, aquest diumenge passat es van obrir les portes d'aquest monument perquè tothom en gaudís i, també, per fer-hi, de nou, l'ofici. L'estrena definitiva es farà coincidint amb la festa de Santa Àgata el mes de febrer.

"El maig del 2014, en una reunió, la gent del poble va decidir arreglar-la, no per un interès religiós, sinó amb la idea que es tractava d'un monument historicoartístic", explica Anna Maria Oliveda, qui ha estudiat el ric passat d'aquest edifici. Oliveda reconeix com tot el poble s'ha bolcat en recuperar la seva església no només programant actes lúdics, sinó també fent donacions directes i, fins i tot, oferint el seu temps, la seva feina o renunciant a qualsevol benefici. “Han estat molts els voluntaris”, assegura admirada.

La reforma ha transformat totalment aquesta església i, literalment, li ha permès recuperar la seva llum interior. L'empresa local Gratacós-Pujol ha adequat interiors, ha condicionat paviments, repicat la volta i rejuntat les esquerdes, conservat pedres originals de l'enllosat, cablejat elèctric i calefacció, entre altres. També s'ha recuperat la imatge original de Santa Àgata. "La vam dur a l'escola Arte Cristiano d'Olot i allà ha recuperat els seus colors autèntics i litúrgics", explica Oliveda. El que també ha recuperat la seva imatge original és el sagrari, que només fa pocs mesos era negre. A més, s'han reemplaçat els bancs. Els actuals han arribat d'una donació de la basílica de Santa Maria de Mataró i han estat reformats pel fuster del poble.

Donacions artístiques

Tampoc falten obres d'art dins el recinte d'aquesta església que, segons els arxius, havia lluit un retaule barroc que fou destruït pels francesos. Ara, el pintor Cruanyes ha arranjat el Sant Crist i la mateixa Anna Maria Oliveda ha fet donació de diferents peces artístiques.