Senzilla, evocadora i sorprenent és Fes punta al llapis. Carles Bros, la mostra que l’artista ha inaugurat al Museu de l’Empordà, com a reverència a aquest instrument, al grafit i a totes les possibilitats creatives que s’extreuen del llapis. Bros proposa fer punta al llapis com a sinònim d’engendrar noves idees i esdevé sinònim d'innovació, un ritual gairebé sagrat, carregat de poesia i reflexió.

El projecte neix ara fa dos anys. L’artista, contemplant l’encenall que es desprèn de fer punta al llapis, comença a dibuixar en la seva ment el projecte que ara ha cobrat vida al museu figuerenc i amb aquesta exposició reflexiona sobre l’origen i execució de l’acció artística. Bros ha creat escultures suggeridores en forma d’encenalls, dibuixos i pintures, al voltant d’aquest element aparentment quotidià i banalitzat: el llapis.

“Descriure aquest procés tan humà que tots hem fet de petits: fer punta al llapis, té una doble lectura”, per una part reivindicar aquesta acció i el llapis com a eina que pot acabar desapareixent a causa de l’avanç imparable de les noves tecnologies dins la nostra societat, explica l’artista. D’altra banda, les pintures miren cap al futur. A través de les seves obres pictòriques manifesta la importància del grafit, d’on s’ha aconseguit extreure el grafè que representa el futur, un dels materials en què més ha treballat i investigat últimament la comunitat científica. “Les pintures estan fetes amb matèria buscant l’emoció com si pintéssim sobre una roca o d’una soca d’una olivera, on els signes prims cal·ligràfics contrasten amb les formes de més pes”. Pel que fa a les escultures, Bros ha treballat amb material fràgil, “ferro corten d’un mil·límetre que he pogut dominar amb les meves mans”. Tant les escultures com els dibuixos prenen forma a través de línies angulars i caires vius. Els cantelluts encenalls -no exempts de delicadesa-, conviuen harmònicament amb remolins arrodonits que simulen el deixant de fusta del llapis obtingut en l’acte de fer punta. Aquestes escultures de formes més amables són espirals infinits que s’allarguen i es caragolen a la manera del pensament i la voràgine creativa, “sense necessitat de ser perfectes”, explica Bros.

Una sèrie de dibuixos formen part de l’exposició i al fons del Museu, apareixen un grup d’escultures imponents. Bros ha jugat amb la verticalitat del llapis per crear una obra de més de dos metres, entre les peces més grans. Moltes han quedat fora de l’exposició per no carregar l’espai, per oferir un treball que es pugui admirar des de la senzillesa i el minimalisme, “però carregades de significat”.

Per Bros el realment important és mostrar les coses que l’ull humà encara no ha captat d’aquella manera, a través de l’emoció. La creativitat s’ha acabat quan repeteixes sempre el mateix quadre, pensar des del sofà de la comoditat per vendre, és un gran error, ser artesà d’allò que domines no és crear, considera.

Bros reivindica el fet de ser autèntic amb tu mateix, arribar als altres expressant els teus sentiments, una filosofia de treball que inculca als seus alumnes: “Si jo m’he emocionat amb un floc, porto a terme allò que he vist amb els ulls, avui ho veig muntat i em sento satisfet”. La mostra es pot visitar fins l’11 de febrer de 2018.

Activitats paral·leles

Al voltant de la mostra, s’organitzen dues activitats paral·leles. La primera, aquest dissabte dia 30, permetrà crear una gran Auca de Nadal entre tots els participants, que podran deixar volar la imaginació i jugar amb les formes dels encenalls obtinguts després de fer punta al llapis. La proposta es repetirà dimecres 3 de gener, a les 12h i diumenge 14 i 28 de gener, a les 12h. També es realitzaran dues visites comentades a càrrec de Carles Bros: Dissabte 20 de gener, a les 18h i Diumenge 4 de febrer, a les 12h. Cal reservar a infome@museuemporda.org o al 972.502.305