El Tribunal Suprem (TS) s'ha pronunciat a favor de la creadora de "Les Tres Bessones", Roser Capdevila, en un litigi que la il·lustradora va iniciar el 2013 per reclamar la propietat intel·lectual dels seus personatges a la productora Cromosoma, que s'encarregava d'explotar la seva obra.

Segons ha establert en la sentència la Sala d'allò Civil del TS, l'empresa Cromosoma haurà d'indemnitzar amb 381.000 euros Capdevila, pels danys i perjudicis ocasionats, a més de cessar en l'explotació dels drets de "Les Tres Bessones" i tornar tots els dibuixos originals a la il·lustradora.

Roser Capdevila va crear el 1983 els dibuixos de "Les Tres Bessones" els personatges de la qual estan inspirats i comparteixen nom amb les seves tres filles: Teresa, Anna i Helena.

Amb l'èxit de la seva obra, la il·lustradora va signar en els anys noranta dos contractes amb Cromosoma per cedir-li els drets d'explotació dels dibuixos de "Les Tres Bessones" i del personatge de "La Bruixa Avorrida".

El conflicte va sorgir el 2010 quan Cromosoma va contractar Capdevila per col·laborar en la creació d'un llargmetratge de "Les Tres Bessones" i als tres mesos la creadora va decidir abandonar el projecte perquè considerava que no es respectava l'esperit de les seves creacions originals.

Però no va ser fins a 2012 quan Capdevila va resoldre el contracte amb la productora i li va exigir que paralitzés el llargmetratge i que li tornés els dibuixos originals.

El litigi es va iniciar perquè Cromosoma no volia resoldre alguns dels contractes ja que disposava de marques registrades a nom seu a partir de les il·lustracions de Capdevila.

En primera instància, el jutjat mercantil número 8 de Barcelona es va pronunciar a favor de Capdevila però l'Audiència de Barcelona va donar la raó a la productora després d'interposar un recurs.

Finalment, el TS ha conclòs que en els contractes subscrits per les dues parts s'establia que qualsevol marca registrada, que tingués algun element que afectés al dret a la propietat intel·lectual de Capdevila, requeria la seva autorització expressa.

Per aquest motiu, el TS ha conclòs que Cromosoma es "va aprofitar de la relació de confiança" que hi havia amb l'autora per "apropiar-se de marques" sense la seva prèvia autorització.

Després de la publicació de la sentència, la productora haurà d'abonar una indemnització de 381.000 euros a l'autora però és poc probable que pugui cobrar-la ja que el 2012 Cromosoma va entrar en concurs de creditors perquè va sol·licitar un crèdit i precisament va posar com aval la propietat dels personatges que ja no li pertanyen.