D'imprescindibles pioners com Chuck Berry a autèntics genis de la comèdia com Jerry Lewis, el cinema i la música van veure també com en 2017 van morir estels de la talla de Fats Domino, Tom Petty, Roger Moore, Jonathan Demme o Jeanne Moreau.

Resulta difícil mesurar l'impacte i la petjada en el rock and roll de Chuck Berry, un dels primers mites d'aquest estil de música efervescent i juvenil que va canviar d'arrel la música popular al segle XX.

Autor de temes inoblidables com "Johnny B. Goode" o "Maybellene", Chuck Berry va morir als 90 anys al seu domicili als afores de Sant Luis (EUA).

Com també és impossible quantificar el pes que per a la comèdia absurda de ganyotes, ensopegades, equívocs i disfresses va tenir Jerry Lewis, un dels màxims exponents d'aquest estil, que va morir als 91 anys.

Actor, director, productor, guionista i artista total, Lewis va formar una parella memorable de l'humor al costat de Dean Martin i va deixar per a la posteritat filmis "El botons" (1960) o "El professor chiflado" (1963).

En un registre completament diferent, el de l'elegància i la finura de tot un agent 007, el cinema va plorar també la pèrdua als 89 anys del britànic Roger Moore, protagonista de "Viu i deixa morir" (1973) i "L'espia que em va estimar" (1977) i l'actor que més vegades es va posar en la pell de James Bond.

Un altre il·lustre i respectat intèrpret anglès com John Hurt, conegut per llargmetratges com "Alien" (1979) o "L'home elefant" (1980), va sucumbir al càncer als 77 anys.

Era un actor de culte, igual que Jeanne Moreau, musa de la "Nouvelle Vagui" i mite del cinema francès, una enigmàtica actriu i cantant Jeanne Moreau que va treballar gairebé fins al final dels seus 89 anys i que està en la història del cinema per haver participat en joies del setè art com "Jules et Jim" (1962).

I la televisió nord-americana va acomiadar a tota una icona femenina com Mary Tyler Moore, que va morir als 80 anys i que amb "The Mary Tyler Moore Xou" es va convertir en un emblema de la dona moderna i independent.

Més jove, amb 73 anys, ens va deixar Jonathan Demme, director de "El silenci dels bens" (1991) una de les tres pel·lícules -al costat de "Va succeir una nit" (1934) i "Alqguien va volar sobre el niu del cuco" (1975)- que han guanyat els cinc Óscar considerats més importants: millor pel·lícula, director, actor, actriu i guió.

De mirada afilada i imponent presència com la d'un "cowboy", l'actor i escriptor Sam Shepard, guionista de "París, Texas" (1984) i intèrpret de "Triats per a la glòria" (1983), també va morir als 73 anys.

Mentre que el cinema de terror va dir adéu a dos brillants mestres del gènere com George A. Romero ("La nit dels morts vivents", 1968) i Tobe Hooper ("La matança de Texas", 1974; i "Poltergeist", 1982).

Martin Landau, guanyador de l'Óscar per la cinta "Ed Wood" (1994) va ser un altre dels rostres coneguts que es van anar en 2017, un any que va acomiadar a altres artistes de la petita i la gran pantalla com Harry Dean Stanton, Miguel Ferrer, Emmanuelle Riva, Anita Pallenberg, Bill Paxton, Frank Vincent o Michael Nyqvist.

I el món llatinoamericà va sofrir una gran pèrdua, la de l'actor argentí Federico Luppi, un nom no exempt de polèmica per les seves declaracions jugant-se la vida i presència elegant al mig segle de pel·lícules, amb títols com "Un lloc al món" (1992), "Sol de tardor" (1996), "Martín (Hac)" (1998) o "Cronos" (2006)

Als melòmans de mig món els va trencar el cor la inesperada defunció als 66 anys de Tom Petty, un enorme exponent del rock nord-americà més intens i apassionat i l'autor d'himnes com "American Girl" i "Free Fallin".

Els fans del so turmentat del grunge van haver d'acomiadar a Chris Cornell, cantant de Soundgarden o Audioslave, que es va suïcidar als 52 anys a Detroit (EUA).

Amic íntim de Cornell i capdavanter de la banda supervendes de "nu metall" Linkin Park, el vocalista Chester Bennington també es va llevar la vida als 41 anys a Los Angeles.

D'un estil totalment diferent, mestre del piano més juganer dels inicis del rock, Fats Domino, signatari de cançons per a l'eternitat com "Blueberry Hill", va morir als 89 anys en la seva estimada i natal Nova Orleans.

No van faltar els motius perquè els fans del rock tiressin alguna llàgrima ja que 2017 va acomiadar als coneguts guitarristes Gregg Allman, de Allman Brothers Band; Malcolm Young, d'AC/DC; J. Geils, de The J. Geils Band, i Walter Becker, de Steely Donen.

Així com al déu del rock francès, Johnny Hallyday, les figures del country Glen Campbell i Don Williams, el "crooner" Al Jarreau, el talent del soul Charles Bradley, el raper Prodigy -del duo Mobb Deep-, i l'estel del pop juvenil dels anys 70 David Cassidy.