El 12è Concurs Internacional de Direcció de l'Orquestra de Cadaqués se celebra des d'aquest dimarts fins dilluns 18 entre la Sala Art i Joia de Cadaqués i la sala Oriol Martorell de l'Auditori de Barcelona.

El concurs, que premiarà el director jove més talentós d´entre un centenar de candidats d´arreu, és un dels més prestigiosos del món. El jurat estarà presidit per primera vegada per Gianandrea Noseda, actual director principal de l'Orquestra de Cadaqués i guanyador del primer premi del certamen en 1994. Formaran part també del jurat d'aquesta dotzena edició: Annette Mangold, directora de planificació artística de la Filharmònica de Berlín; Nicholas Kenyon, conseller delegat de Barbican Centre; Lutz Köhler, director d'orquestra; Jaime Martín, director titular de l'Orquestra de Cadaqués i de la Gävle Symfoniorkester; i Jun-ichi Nihei, president de Japan Arts Corporation. Així mateix, l'Orquestra de Cadaqués integra el jurat amb dos vots.

El període de sol·licituds es va tancar el passat mes de setembre amb 301 postulants procedents de 50 països de tot el món. Un total de 47 aspirants han estat seleccionats directament per a la fase final i altres 52 concorreran a la ronda preliminar, on 10 d'ells seran elegits per concursar. Entre els 99 candidats hi ha 11 dones i estan representades 42 nacionalitats. El primer premi únic consisteix a dirigir almenys un concert amb les 38 orquestres col·laboradores al llarg de les temporades 2017/18, 2018/19 i 2019/20. Així mateix, el guanyador estarà assessorat durant un any per Alfonso Aijón, promotor musical de llarga trajectòria i fundador del cicle Ibermúsica.

El Concurs de Direcció de l'Orquestra de Cadaqués s'articula en cinc fases, a més de la preliminar (12 i 13 de desembre). A la primera ronda (14 i 15 de desembre) es seleccionaran 20 candidats; en la segona (dissabte 16), passaran 07:00 concursants; en la tercera (diumenge 17, en horari matutí) el jurat haurà de decidir-se per tres aspirants que es veuran les cares a la semifinal (diumenge 17, a la tarda). El duel final tindrà lloc el dilluns 18 a L'Auditori de Barcelona. Els candidats dirigiran l´Ensemble i l'Orquestra de Cadaqués.

Es tracta d'un certamen de caràcter biennal, la primera edició va tenir lloc el 1992. El 2015 les dificultats econòmiques van obligar a suspendre la XII edició, que es reprèn en aquest 2017. Entre les seves principals característiques destaca el lloc primordial que es reserva a la música contemporània. En cada edició s'ha encarregat i estrenat una obra. Aquest any, el compositor al qual s'ha fet l'encàrrec és Gabriel Erkoreka, que ha escrit l'obra 'Tramuntana'.

En aquesta edició el concurs vol arribar al major nombre d'espectadors possible. Així, a més d'obrir al públic i mitjans de comunicació totes les seves proves a Cadaqués i Barcelona, ??comptarà amb un servei d´streaming que retransmetrà en directe totes les jornades del certamen.

Entre els guanyadors d'anteriors edicions es troben: Gianandrea Noseda, Opera Awards Director de l'any 2016, director principal convidat de la London Symphony Orchestra i director titular de l'Orquestra de Cadaqués; Vasily Petrenko (2004), actual director titular de la Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, de la Oslo Philharmonic Orchestra i de l'European Union Youth Orchestra; Michal Nesterowicz (2008), director titular de l'Orquestra Simfònica de Tenerife fins al 2017 i principal convidat de la Sinfonieorchester Basel; Lorenzo Viotti (2013), que prepara projectes al costat de l'Orquestra Filharmònica Reial de Londres o la Gustav Mahler Jugendorchester, entre altres produccions; Pablo González (2006), director titular de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya del 2010 al 2015; i Andrew Gourlay (2010), actual director titular de l'Orquestra Simfònica de Castella i Lleó.

L'Orquestra de Cadaqués, fundada el 1988, és un cas únic entre les orquestres europees i l'agrupació espanyola de major impacte internacional. Disposa d'un segell discogràfic i editorial, Tritó Edicions. És l'única Orquestra Resident del Cicle Ibermúsica i compta amb un cicle propi al Palau de la Música Catalana, BCN Clàssics. Entre els compromisos de l'Orquestra de Cadaqués més destacats d'aquesta temporada es troben tres concerts al Großés Festspielhaus de Salzburg el passat mes d'octubre, una gira amb Gianandrea Noseda al desembre per Espanya i Portugal i amb Vladimir Ashkenazy al maig de 2018, a més del seu retorn a Àustria i Eslovàquia en 2019, entre d'altres.