El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) centrarà l'any 2018 en dues "grans" exposicions de "vocació internacional" amb una mostra dedicada a William Morris i el moviment 'Arts and Crafts' i una proposta inèdita sobre Gala Dalí. La primera s'oferirà entre el 22 de febrer i el 21 de maig i, la segona, del 5 de juliol al 14 d'octubre. Aquesta exposició es farà conjuntament amb la Fundació Gala Salvador Dalí i oferirà una nova mirada sobre Gala, qui és considerada una figura clau de l'art del segle XX, a través de 180 obres. També s'exposarà per primera vegada un conjunt d'objectes surrealistes vinculats amb la musa daliniana com ara cartes, postals i llibres, a més de vestits i objectes de tocador. La proposta també permetrà seguir l'evolució de Salvador Dalí com a pintor i reunirà un conjunt destacat de les seves obres.

El director del MNAC, Josep Serra, ha explicat en una roda de premsa que les dues exposicions centrals de 2018 suposen la internacionalització del museu tant pel que fa al préstec de les obres com per la producció. Serra ha subratllat que, de nou, han mantingut el criteri de programar treballs que tinguin una "aportació" i un "diàleg" amb les col·leccions existents al MNAC. Així, Serra ha dit que la mostra sobre la mussa de Salvador Dalí serà "estimulant" mentre que amb la centrada en el moviment 'Arts and Crafts' es contextualitzarà com a la Gran Bretanya "hi passaven coses diferents".

"Mai s'ha fet una exposició sobre aquest moviment ni a Catalunya ni a la resta de l'estat espanyol. Volem fer coses que siguin noves i en el cas d'aquesta proposta s'ha fet un gran esforç en col·laboració amb altres museus", ha dit Serra. Pel que fa a les dues sales dedicades a l'art de la postguerra i l'avantguarda, Serra ha recordat que es farà en petites exposicions temporals mentre no hi ha espai per fer-ho a la permanent.

Paral·lelament, coincidint amb els 50 anys del maig del 68, el MNAC presentarà 'L'art a les portes del 68: Pop i noves pràctiques artístiques a Catalunya'. Un treball que abordarà les propostes artístiques que es van produir a casa nostra durant la segona meitat de la dècada dels anys seixanta del segle XX i que compartien els "ideals de renovació generacionals i de revolució que van esclatar en diversos nuclis internacionals". Precisament, la proposta inclou la col·laboració amb el Museu Picasso de Barcelona que farà present l'artista a la col·lecció. En aquest cas, aquesta exposició "de petit format" es posarà en marxa entre novembre de 2018 i març de 2019.

A l'espera de l'ampliació futura del museu, i un cop inaugurada la nova presentació de les sales de Renaixement i Barroc, el MNAC obrirà dues noves sales dedicades a l'art de la postguerra i a l'avantguarda que perllonguen el relat històric fins entrats els anys seixanta. Les sales seran una prefiguració del desplegament de l'art dels anys posteriors a la Guerra Civil i funcionaran com una exposició "flexible" i "experimental" dins de la col·lecció permanent. Aquí es presentaran les obres que constitueixen el fons del museu sobre art de postguerra amb una "possible" entrada de noves incorporacions.