Quan es va estrenar 'Art' de Yasmina Reza l´any 1994, ara fa més de dues dècades, l´èxit va ser aclaparador. Des d´aleshores, doncs, s´ha representat en innumerables ocasions -Flotats ho va fer el 1998- i sempre amb una gran acollida tant per part del públic com per part de la crítica. L´any passat, el trio actoral integrat pels coneguts actors Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva van agafar el relleu i van dur-la al Teatre Goya. Ara, el muntatge, sota la direcció de Miquel Gorriz, està de gira i aquest divendres a les 9 del vespre es podrà veure dalt de l´escenari del Teatre Municipal El Jardí de Figueres.

Com passa sempre que es programen obres amb cares ultraconegudes del món teatral, El Jardí estarà ple a vessar. De fet, la setmana passada, només quedaven una dotzena de butaques per vendre, totes disperses en els pisos superiors de l´equipament. Segurament, l´obra bé s´ho val. L´argument imaginat per Reza intenta abordar els límits de l´amistat entre tres homes, als quals un quadre en blanc posarà a prova. Cadascun dels homes tindrà una postura clara. Un és el que compra l´obra, el segon qui en censura la costosa adquisició, 200.000 euros, i el tercer és el que fa de mediador. De fet, l´obra serà el detonant per obrir una caixa fins aleshores tancada en pany i clau.

Autora de brillant trajectòria

El text de l´escriptora francesa Yasmina Reza, a qui posteriorment se l´ha conegut per l´aclamada Un dios salvaje (2007), ha estat traduït al català per un dels dramaturgs més destacats de la nostra literatura, Jordi Galceran. L´encert d´aquesta adaptació és, sens dubte, els actors que la porten a escena. El ritme vertiginós de les escenes es combina amb una elegant i sòbria escenografia signada per Jon Berrondo. Així, doncs, el públic només es trobarà amb un sofà, una tauleta i una cadira i, naturalment, l´obra d´art al voltant de la qual girarà tota la trama argumental.