Quan un entra al cor de L´Art de la Memòria Edicions es respira calma i serenor. L´editora i poeta Maite Muns i el seu marit Salvador Borràs asseguren que és el que cercaven. Fa poques setmanes que van traslladar-se des de Pals a Avinyonet de Puigventós des d´on donaran continuïtat a aquest jove projecte editorial que, amb dotze títols ja en el seu catàleg, cerca promocionar i difondre el coneixement a través de la llengua catalana tot conreant "la cultura de base, el pensament i les idees". "Volem tractar el català com una llengua de país, no tenir només títols localistes o de moda, sinó clàssics existents a totes les llengües, normalitzar la situació", concreta Maite Muns.

L´Art de la Memòria ha tingut, sens dubte, un caràcter nòmada, talment com l´esperit de la seva impulsora. Provinent del món de la ciència, és biòloga, i de la gestió de projectes de gestió del coneixement, Muns va decidir impulsar, el 2002, una galeria de paper antic dirigida al món del viatge i del pensament, anomenada L´Art de la Memòria. Tenia la seu a Barcelona. "Aquest fons bibliòfil antic volia lligar-lo a una editorial i així va néixer fa cinc anys", explica. En aquesta aventura tan personal hi ha, però, motius molt passionals, arrelats a la seva infància quan ja tenia clar que volia dedicar-se a l´escriptura. "Potser no era el millor moment, la crisi era profunda però, senzillament, ho volia fer i no volia esperar més", argumenta.

L´objectiu principal, diu, era i és "captar els pensaments i les idees de sempre portant-les al nostre món d´ara, mostrar la seva actualitat". Així ho ha fet, amb títols dirigits, principalment, a un "públic culte amb ganes de coneixement". Els tres primers ja van marcar la direcció clara del segell i van passar a formar part de la primera col·lecció anomenada també 'L´Art de la memòria'. El primer, el clàssic japonès traduït a totes les llengües, i ara també al català, 'Crònica de la cabana' del monjo budista Kamo No Chòmei. El segon, 'De la influència de les passions en la felicitat dels individus i de les nacions' de Madame de Staël, de qui enguany es compleix el bicentenari de la seva mort, una dona que "es va arribar a enfrontar amb Napoleó", explica Muns. Amb ella, diu, copses com era la societat de la Revolució Francesa. El tercer volum fou 'Vindicació dels drets de la dona' de Mary Wollstonecraft, mare de Mary Shelley, que planteja com la igualtat ve donada per l´educació. "Això era vàlid en el seu temps, segle XVIII, i ho és ara i sempre, és una idea universal", afirma l´editora.

Dins aquesta secció, i de forma més recent, també han aparegut dos altres títols de gran interès: 'L´amor boig' d´André Breton, una de les obres fonamentals del sur­realisme publicat per primer cop el 1935, i 'Cinc meditacions sobre la mort (altrament dit sobre la vida)' del poeta i filòsof François Cheng. "Molts d´aquests llibres són, per mi, una descoberta, em sento una exploradora", diu Muns.

L´editorial disposa d´altres col·leccions. Una d´elles, 'El quadern de capçalera' enfocat vers "una literatura més intimista, més del jo". Aquí destaquen dos volums de gran interès: la correspondència entre Paul Cézanne i Émile Zola i 'Una breu biografia de T.S. Eliot' de John Worthen que mostra el personatge allunyant-lo de certes distorsions provocades per la seva faceta pública. Muns reivindica aquest gran poeta, gens present dins del mercat català. Aviat, l´editorial publicarà aquest llibre al castellà, obrint-se camí així en un nou mercat. El 2018, la col·lecció també creixerà amb nous volums, un d´ells dedicat a l´autor francès Chateaubriand.

'Rara Avis' és una altra de les col·leccions de l´editorial. Disposa només d´un títol, 'Bèsties o què passa quan rellegim avui El llibre de les bèsties de Ramon Llull' de Joan Santanach i pròleg de Laura Bor­ràs. Completen el catàleg uns deliciosos volums de petit format englobats sota el títol Petit [Art]. Aquí hi trobem obra poètica i haikus escrits per la mateixa Muns.