Els treballs per reformar l´antic cinema Las Vegas de Figueres començaran aviat. La voluntat del promotor, el cineasta Ventura Pons, és obrir les portes abans de finals d´any, perquè el públic recuperi, com més aviat millor, aquest indret emblemàtic de la ciutat novament com a cinema, però també com a espai cultural obert a la gent. Segons expliquen els arquitectes responsables de la reforma, que van visitar l´espai la setmana passada juntament amb l´alcaldessa, Marta Felip, els treballs preservaran l´essència de l´antic cinema i li aportaran un aire vintage. En aquesta nova etapa, però, Las Vegas tindrà tres sales -la principal de 500 localitats i dues més petites a dalt- on es projectarà cinema d´estrena, versions originals subtitulades al català, es faran sessions per a escolars i també els diumenges al matí, i tot a preus assequibles, entre 3 i 5 euros.

L´arquitecte Albert Perales, qui va reformar l´Alba Texas de València, reconeixia que assumeix la reforma, juntament amb David Aniorte, amb moltes ganes. Aquest és l´ànim de tot l´equip de tècnics que hi intervindrà, totalment entregat i apassionat, pel que es va veure durant la visita. "Partint dels plànols originals, intentarem respectar al màxim, dins la normativa actual, la fisonomia del que ja existeix", diu Aniorte. L´estat de l´espai, tancat des de fa quasi vint anys i sotmès a vandalisme, és millor del que esperaven, ja que no presenta problemes estructurals i només la degradació previsible. El sostre de la sala principal està en perfectes condicions. A més, la reutilització de les grades superiors de ciment per a les sales petites pot quedar "espectacular", a parer de Ricard Almazán, director del Texas de Barcelona, un dels cinemes que ha recuperat Ventura Pons amb molt d´èxit, juntament amb l´Alba Texas de València.

Accés per dos carrers

El projecte de reforma de Las Vegas inclourà l´eliminació de les antigues taquilles. Les actuals estaran dins del cinema. L´accés serà el mateix, pel carrer Sant Pau, i s´habilitarà una entrada per a minusvàlids des del carrer posterior, Verge Maria, la qual cosa permetrà el flux de gent d´una banda a una altra. L´immens hall d´entrada, que va seduir Almazán, es convertirà en un espai polivalent que donarà acollida a activitats culturals i lúdiques. En aquest racó, encara es preserva l´antiga barra de bar (la del pis superior, també) i, segons l´alcaldessa, ja s´han interessat alguns restauradors de Figueres per dur-la.

Almazán també es reafirma en la necessitat d´obrir abans de Nadal "perquè agafi un caliu i la gent el redescobreixi". La decoració serà vintage, que recordi el que va ser. També, es mantindrà el nom. "Era un lloc emblemàtic i és important mantenir-lo", diu.