El Centre Cultural de Terrassa ha presentat aquest matí el Ballet de Catalunya, la nova companyia resident, que estrenarà el seu primer espectacle el proper 19 de novembre. Nascuda amb vocació de mostrar la millor dansa, tant clàssica com contemporània, també vol ser un referent al territori. El director general, Leo Sorribes, i el director artístic, Elías García, han explicat que pretenen utilitzar la cultura catalana, els seus balls populars, però amb "vocabulari acadèmic" per donar identitat i "un segell diferent" a la companyia. Pel que fa al finançament de la companyia, amb un pressupost inicial de 600.000 euros, s'ha iniciat una campanya de 'crowfunding' amb la qual vol recaptar 200.000 euros, que l'ajudin a condicionar els espais d'assaig, unes naus molt properes al Centre Cultural. El director general ha indicat que esperen aportacions privades, patrocinis i mecenatge, que els doni finançament suficient.

La recent nascuda companyia encara es troba en un procés de creació. L'últim ballarí ha d'arribar aquest divendres. Amb tot, és un projecte que va començar a plantejar-se fa uns tres anys. Segons han indicat els directors, ja hi ha moltes sol·licituds de ballarins interessats en la companyia. Sorribes ha remarcat que els professionals de la dansa creuen que el Ballet de Catalunya és "una oportunitat per ballar i alhora treballar amb coreògrafs del moment". Els seus ballarins, professionals i aprenents, destaquen per haver estat a la primera línia de la dansa clàssica. Segons el director artístic, l'objectiu ara és donar "homogeneïtat" al grup amb "una gran base tècnica i oberta a qualsevol creació actual".

La intenció és que el proper 19 de novembre el Ballet de Catalunya presenti un espectacle que atregui nous patrocinadors i l'interès institucional, han insistits els seus responsables. Amb una tècnica acurada, el nou ballet evoca a "la dansa més exigent" a través de peces del repertori clàssic combinades amb coreografies originals del mateix Elías García i l'italià Raphael Bianco. El dia de la seva estrena la companyia interpretarà peces com 'Corpi', 'Plenitude', 'Ensemble' i d'altres clàssiques com 'Suite de Paquita' i el Pas de Deux del 'Corsari'. El Ballet de Catalunya també obrirà una acadèmia el gener de 2018 amb la vocació de professionalitzar als ballarins amateurs.

El director del Centre Cultural de Terrassa, Adrià Fornés, ha mostrat la seva satisfacció per acollir al nou ballet. Fornés creu que quan es vegi el resultat de la companyia el dia de l'espectacle "és quan vindrà el recolzament". "És una companyia que neix amb la vocació d'introduir la dansa, però encara no hem de posar el sostre", ha afegit. En aquest sentit, Fornés ha assegurat que amb el temps faran "grans projectes i grans programes".

La companyia ha tingut contacte amb la conselleria de Cultura en diverses ocasions, però donada l'actual situació política, ha dit Sorribes, estan esperant noves reunions.

Sobre el Centre Cultural de Terrassa

El Centre Cultural de Terrassa ha acollit a 170 companyies de més de 30 països diferents, ha presentat més de 330 funcions i una cinquantena d'estrenes mundials. És un referent de la dansa i es troba, segons els seus responsables, "en constant creixement". El centre ha decidit afrontar el repte d'acollir la residència de la primera companyia de dansa clàssica reforçant així la seva projecció en el sector.