"Ser dona és molt bonic i menstruar no hauria de ser percebut com una adversitat o com una desgràcia de ser-ho". Així inicia Sasha Pradkhan, estudiant de Filologia Catalana i Anglesa, i també de teatre a l´escola Nancy Tuñón de Barcelona, l´article 'Bar de copes (menstruals)' que esdevé el punt de partida de 'Regla', un fanzine que ella mateixa ha impulsat i on vint-i-sis dones i noies de diferents edats i un jove trans bolquen les seves vivències al voltant d´un dels fenòmens fisiològics més tabús dins la nostra societat. Pradkhan, tota vestida de vermell i acompanyada per l´actriu i model Rebecca Alabert, va presentar el fanzine aquest divendres passat a Llibres Low Cost de Figueres. Davant la bona acollida obtinguda, la idea és editar una segona part, 'l´Òvul 2', i, fins i tot, a llarg termini fer-ne una obra de teatre.

Pradkhan va néixer fa 21 anys a Figueres, però viu a Empuriabrava amb els seus pares, ambdós d´origen rus.Tots els estudis els ha fet a Roses, fins ara, que estudia a Barcelona. Quan Pradkhan tenia 13 anys va tenir la regla per primer cop. Aleshores la seva mare li va fer una festa amb dones de la seva família, totes vestides de vermell, que li explicaren totes les seves experiències tot bevent cava rosat o suc de granada. "Va ser tot molt bonic a casa però, al col·legi, era un tema molt tabú, jo tenia ganes de parlar-ne, però no sabia amb qui", explica. Aquest interès, en comptes de minvar, es va anar fent més i més gran. Pradkhan, fins i tot, es va presentar a les proves d´accés a l´Institut del teatre abordant la vida a través de la menstruació. Més tard, ja a la Universitat, va escriure l´article "Bar de copes (menstruals)". Animada per un professor, que li suggerí publicar-lo, va descobrir el món dels fanzine. "Va néixer com sol: volia fer un fanzine i parlar de la menstruació, de cop ho tenia clar", reconeix.

Una porta oberta

Així va ser com Pradkham va compartir el projecte amb les seves amigues i també amb persones que no coneixia, però que havien parlat sobre el tema. La voluntat era que el fanzine fos molt participatiu. "Volia crear un espai on parlar-ne, aquell que jo no tenia", afirma. El resultat és un fanzine "col·laboratiu i autoeditat", que engloba reflexió, poesia, fotografia artística i il·lustració al voltant de la regla. Hi ha aportacions realment imaginatives com el poema visual d´Helena Barba on es veuen diferents calendaris marcats, una sopa de lletres o un cal·ligrama d´Alba Palomo. D´altres parlen del dolor que senten i les solucions que han trobat per fer-hi front o, fins i tot, una carta de comiat a la regla i de benvinguda a la menopausa. El fanzine també inclou un espai en blanc convidant el lector a crear la seva pròpia obra i, si ho desitja, a enviar-la a reglafanzine@gmail.com per ser publicada en la següent entrega. "Jo no obligo a ningú a participar i tampoc li dic a ningú que no", afirma.

Prahkam ha presentat el fanzine a Barcelona, Madrid i Sant Sebastià. "Hi ha hagut reaccions de sorpresa, però de negatives, cap", comenta l´autora que està realment molt satisfeta amb el resultat. "Tot va partir d´una idea que podia haver deixat passar com tantes altres, però no ho vaig fer", assegura. Ara, doncs, nia en el seu cap el fet de seguir estirant d´aquest fil i vincular-lo amb la seva passió pel teatre amb la idea de fer-ne una peça per ser representada. "No he escrit cap obra de teatre abans, i tinc por, però després penso en el fanzine i crec que això pot ser una nova oportunitat", diu tot afegint que aquest nou projecte li permetrà lligar els seus estudis de filologia amb els d´interpretació teatral, una passió que viu també molt intensament.