13 de octubre de 2017
13.10.2017
40 Años
40 Años
Figueres

Troben documents notarials de Dalí sobre la donació de 25 obres a Figueres

La Fundació Gala-Salvador Dalí ja té documentat aquest fet però ara caldrà comprovar si tenen les còpies o si la informació apareix en altres documents dels seus arxius

13.10.2017 | 19:34

L'Ajuntament de Figueres ha descobert nou documents notarials de Salvador Dalí dels quals no en tenia constància fins ara. Han aparegut en una caixa de seguretat que hi havia a la secretaria municipal. La troballa s'ha fet després que aquest estiu es fes el relleu de secretari. Aquestes escriptures, que van des del 1974 fins al 1977, inclouen l'acord de donació en vida de 25 obres al consistori amb data del 12 de novembre del 1977. Al document, apareixen detallades i es fa constar que l'artista volia que fossin "exposades i allotjades" al museu de Figueres per "incrementar així el patrimoni cultural artístic de la ciutat", segons publica 'El Punt Avui'. També s'inclou un document del dia 11 de novembre d'aquell mateix any sobra la constitució d'una fundació pública, la Fundació Teatre Museu Dalí, a qui va donar 83 obres que també estan descrites i fotografiades a tall d'inventari. Fonts de la Fundació Gala-Salvador Dalí consideren que aquesta informació ja se sabia i confirmen que aquestes donacions ja estan documentades als seus arxius. Caldrà veure, però, si tenen les còpies d'aquests nous documents o si la informació apareix recollida en altres documents. Les 25 obres que l'artista va donar a l'Ajuntament estan exposades al museu.

El relleu al capdavant de la secretaria municipal de Figueres ha posat al descobert documents desconeguts sobre la relació de Salvador Dalí i el seu llegat amb la ciutat. Quan la secretària entrant va obrir una caixa forta al consistori, es va trobar nou documents notarials que portaven la firma del geni empordanès. Aquesta troballa està datada entre l'any 1974 i el 1977 quan l'alcalde de Figueres era Pere Giró i de tots en dona fe el notari Miguel Moraleda.

Aquests nou documents, que els gestors del llegat de Dalí desconeixien, es van trobar aquest passat estiu, segons publica el diari 'El Punt Avui'. La troballa inclou inventaris d'obra, escriptures, donacions en vida i també la constitució d'una fundació pública.

Tres documents en dos dies

Dels nou documents, en destaquen tres que estan signats en dos dies seguits: l'11 i el 12 de novembre del 1977. Un d'ells és, precisament, la constitució d'aquesta fundació pública amb la previsió que fos la dipositària de molta de la seva obra. De fet, el mateix dia hi ha una acta en a qual cedeix a la Fundació Teatre Museu Dalí un total de 83 obres.

Un dia més tard, el pintor va donar a l'Ajuntament de Figueres 25 obres per tal de ser exposades "de manera permanent i per a la posteritat". Entre els quadres hi ha 'Retrat de Picasso' (1947), 'Retrat de Napoleó' (sense data), 'Autoretrat tou' (1941) o 'Cinc Hèrcules tombant columnes' (sense data).

A la caixa forta de secretaria hi ha nou documents notarials datats entre el 1974 i el 1977. Entre ells, hi ha inventaris com el que pintor va fer al Teatre Museu el 1974.

El testament de Dalí i les seves voluntats

El testament del geni empordanès ha estat un dels temes de més polèmica entorn a la seva figura. Actualment és una fundació privada, la Gala-Salvador Dalí, la que administra l'herència del pintor. Al llarg del temps s'ha parlat també de que un document notarial previ deixava a parts iguals el patrimoni a Generalitat i Estat.

La troballa confirma que Salvador Dalí volia que una part de la seva obra es quedés a Figueres, almenys el novembre del 1977, i fos gestionat per una fundació pública. En el seu darrer testament, el pintor nomenava l'Estat espanyol com a hereu universal de tots els seus béns.

Des de l'Ajuntament, remarquen que caldrà estudiar i situar en el seu context històric aquesta nova documentació. Consideren que els documents demostren la "voluntat de Dalí que la seva obra es quedés a Figueres", segons declaracions de l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, al diari.

Fonts de la Fundació Gala-Salvador Dalí han explicat a l'ACN que aquesta informació no els ha agafat per sorpresa perquè ja tenen constància d'aquestes donacions que fan referència els documents descoberts. Ara caldrà veure si són una còpia o si tenen altres documents als arxius on també es detalla aquesta informació. D'altra banda, també confirmen que les 25 obres que l'artista va donar a l'Ajuntament estan totes exposades al museu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen