L´Ajuntament de Castelló d´Empúries, a través del Departament de Patrimoni Històric i Museus, ha obtingut recentment la cessió del vas sepulcral de Jeroni Pujades Moner (Barcelona, 1568 ? Castelló d´Empúries, 7 de gener de 1635), una peça única i molt important i d´un gran valor històric, cultural i arqueològic per al municipi que s´exposarà al Museu d´Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV.

Després d´unes gestions i la bona entesa entre l´Ajuntament de Castelló d´Empúries i la Fundació Privada Bosch Aymerich de Barcelona, en les quals han participat l´alcalde de Castelló, Salvi Güell, la regidora del Departament de Patrimoni Històric i Museus, Roser Vitalla, i el tècnic responsable del Museu d´Història Medieval de la Cúria-Presó s. XIV, Jordi Canet, juntament amb els representants de la Fundació Privada Bosch Aymerich de Barcelona, propietaris de la peça arqueològica, s´ha acordat la cessió gratuïta en règim de comodat del vas sepulcral familiar de Jeroni Pujades al Museu d´Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, juntament també amb un capitell medieval de Castelló d´Empúries.

Les gestions i els contactes entre ambdues parts per obtenir la peça es van iniciar l´any 2011, en què una investigació del Museu d´Història Medieval de Castelló d´Empúries va treure a la llum que un dels objectes procedent de l´antic convent medieval de Sant Francesc de Castelló d´Empúries que formava part de la col·lecció privada arqueològica del sr. Josep Maria Bosch Aymerich, amb orígens familiars a Castelló d´Empúries, era el vas sepulcral amb l´escut heràldic de Jeroni Pujades Moner, elaborat amb pedra grisa de Vilacolum; originàriament es trobava ubicat davant l´altar de la Concepció de l´església de l´antic convent medieval dels monjos franciscans, fundat l´any 1246 i edificat fora muralles de la vila al planiol de Sant Francesc.

Jeroni Pujades Moner va estar estretament vinculat a la vila de Castelló d´Empúries i al comtat d´Empúries. Pujades, d´orígens familiars empordanesos, era Doctor en Dret Civil i Canònic, jurista, historiador i cronista, i va viure en dues llargues estades a Castelló d´Empúries primer com a assessor i comissari general del comtat d´Empúries en temps de la comtessa Joana d´Empúries (1604-1609), i més tard com assessor de la Capitania General de la fortalesa de Roses i de l´Empordà pel comte Enric III d´Aragó (1623-1635). Va morir a Castelló d´Empúries 7 de gener de 1635 i fou enterrat al vas sepulcral familiar al convent de Sant Francesc de Castelló d´Empúries.

Jeroni Pujades és una figura cabdal i gairebé única de la historiografia catalana enmig del buit que suposa l´època moderna en plena decadència cultural catalana. L´obra de Jeroni Pujades manifesta la seva extraordinària cultura; la seva obra més important és la Corònica Universal del Principat de Cathalunya, acabada el 1606 a Castelló d´Empúries i impresa el 1609. Va escriure també un Dietari, començat el 1601 fins el 1630, de gran interès per a la història d´aquests temps i per a la seva pròpia biografia. El filòleg i investigador castelloní Miquel Pujol Canelles publicà l´any 1985 un important treball de recerca titulat 'Aportació a la biografia de Jeroni Pujades. Una biblioteca particular de començament del segle XVII', als Annals de l´Institut d´Estudis Empordanesos.

Juntament amb aquesta peça, la Fundació Bosch Aymerich ha cedit un capitell d´època baixmedieval de Castelló d´Empúries que presenta un escut heràldic pertanyent a la família Rajadell, una nissaga nobiliària important de Castelló d´Empúries durant l´època medieval i l´inici de l´època moderna, un membre de la qual, Manuel de Rajadell, va arribar a ser l´any 1408 veguer del comtat d´Empúries; aquest mateix escut heràldic es troba esculpit en una de les peanyes de les estàtues dels apòstols de la portalada de la Basílica de Santa Maria de Castelló d´Empúries.

Des del Departament de Patrimoni Històric de l´Ajuntament de Castelló d´Empúries es manifesta la satisfacció per l´obtenció d´aquests dos importants objectes per al Museu d´Història Medieval de Castelló d´Empúries, tenint en compte la importància històrica, cultural i patrimonial per Catalunya de la figura de Jeroni Pujades Moner. Les dues peces es podran veure exposades properament al Museu d´Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV.