L'escriptor britànic Kazuo Ishiguro ha estat guardonat aquest dijous 5 d'octubre amb el Premi Nobel de Literatura 2017. El seu nom ha estat anunciat per Sara Danius, la secretària permanent de l'Acadèmia Sueca.

En la lectura, el jurat ha justificat l'elecció d'Ishiguro en tractar-se d'un novel·lista "amb gran força emocional capaç de descobrir l'abisme que sorgeix per sota de l'il·lusori sentit de connexió amb el món". L'acadèmia ha recordat que els temes "més associats" a l'obra l'escriptor britànic són els de la memòria, el temps i el desengany.

Kazuo Ishiguro va néixer en Nagasaki eL 1954, però es va traslladar a Anglaterra el 1960. Ha estudiat a les universitats de Kent i d'East Anglia i en l'actualitat viu a Londres, tal com recull la seva biografia en Anagrama, editorial que edita a l'autor a Espanya.

El 1995 va ser nomenat Oficial de l'Ordre de l'Imperi Britànic, i, el 1998, Cavaller de les Arts i les Lletres pel govern francès. La seva obra ha estat traduïda a més de quaranta idiomes i és autor de set novel·les --'Pálida luz en las colinas' (Premi Winifred Holtby), 'Un artista del mundo flotante' (Premi Whitbread), 'Les restes del dia' (Premi Booker), 'Els inconsolables' (Premi Cheltenham), 'Quan erem orfes', 'No em deixis mai' (Premi Novel·la Europea Casino de Santiago) i 'El gegant enterrat'--. Així mateix, compta amb un llibre de relats, 'Nocturns', i és guionista de cinema i televisió.

Dos d'elles han arribat a la gran pantalla en forma d'adaptacions cinematogràfiques: 'El que resta de dia', amb Anthony Hopkins i Emma Thompson i dirigida per James Ivory (1993) i 'No em deixis mai', amb Carey Mulligan i Andrew Garfield en el que va suposar la primera incursió de l'escriptor en la ciència ficció.

D'aquesta manera, Ishiguro succeeix el músic Bob Dylan, el guanyador del guardó el passat any i a qui el jurat li va atorgar aquest reconeixement per crear "una nova expressió poètica de la música popular americana".