L´1 d´octubre del 1860, Pep Ventura i la seva cobla actuaren al Monestir de Montserrat amb motiu de la visita de la reina Isabel II, orquestrada pel govern del general O´Donnell per fer créixer la seva popularitat. Aquell dia també actuaren a Montserrat els cors de Clavé. A parer d´Anna Costal, experta en Pep Ventura, "aquella trobada va representar un abans i un després en la manera que Ventura va concebre la composició de les sardanes llargues". Coincidint amb el bicentenari del naixement del compositor, des de Figueres s´ha volgut reviure aquella efemèride, seguida aleshores per més de 14.000 persones, amb una excursió el diumenge 8 d´octubre organitzada pel Foment de la Sardana que inclourà dues conferències, una missa, una ballada de sardanes i una ofrena floral davant el monument que hi té allà dedicat, en el Camí dels Degotalls.

En un article de Jaume Nonell, estudiós de la sardana, publicat a Revista de Girona, s´explica que la visita de la reina a Montserrat havia de servir "per fer créixer la seva popularitat". Per gestar l´acte no es van escatimar recursos i es va apostar per incloure "bayles del país y serenata por medio de los coros de Clavé". Els balls eren sardanes interpretades per la cobla d´en Pep, quelcom que queda plenament certificat ara, gràcies a una carta entre el compositor i el secretari de la Diputació, Manuel Duran i Bas, en la qual li demanava pressupost per actuar-hi. Ventura, explica Nonell, es va comprometre a anar-hi amb vuit músics i també va cercar balladors, quinze parelles mixtes. Per aquella actuació, la cobla va cobrar 9.000 rals. Nonell reconeix que encara es desconeix com la formació va arribar a Montserrat, però les cròniques d´aquells dies asseguren va ser una jornada memorable amb "328 alcaldes, entre altres convidats, 256 tendes de campanya, l´església decorada amb luxe, 4.000 llums cremant i focs d´artifici".

Recuperar una sardana

Aquest 8 d´octubre, 157 anys i una setmana després, es reviurà aquell fet. La gent que participi en l´excursió programada des de Figueres, així com els mateixos visitants que tingui aquell dia el monestir, gaudiran de la possibilitat d´escoltar, de nou, una obra oblidada de Pep Ventura, la sardana 'A Montserrat', a càrrec de la cobla Vila d´Olesa. També interpretaran altres peces seves com 'Cants del dia' i 'Una mirad'. D´altres compositors també hi tindran espai: Conrad Saló, Josep Cassú, Agapit Torrent, M. Mercè Navarro i Antoni Carcellé.

Aquesta visita empordanesa, on també actuarà la colla gegantera de Figueres amb el gegant Pep Ventura, rep el suport del Grup Dabau. Els organitzadors tenen previst sortir a 2/4 de 7 del matí des de Figueres (davant Viatges Viñolas) i tornar a 2/4 de 6 de la tarda. El preu és de 10 euros els adults, 7 els socis del Foment, i 5 els menors de 16 anys. Es pot reservar al mail fomentsardana@gmail.com fins al 31 de setembre.