El fiscal, l'advocat de l'Estat i els lletrats de la Fundació Gala-Salvador Dalí han carregat contra Pilar Abel per haver presentat una demanda de paternitat argumentant que era filla de l'artista. Qualifiquen la demanda de "capritxosa, infundada i temerària" i, per això, demanen al jutge que li faci pagar les despeses judicials. Durant la vista, l'advocat de la suposada filla de Dalí, Enrique Blánquez, ha tornat a demanar la suspensió del judici perquè assegura que no ha quedat acreditada la cadena de custòdia de les proves d'ADN. Una petició que ja va fer arribar al jutjat i va ser desestimada. Les proves genètiques han demostrat que Abel no és filla del pintor. Per això, durant el judici, els representants de la Fundació Gala-Salvador Dalí han assegurat que mai s'hauria d'haver admès a tràmit, han criticat que un jutjat de Madrid hagi ordenat l'exhumació del cos de l'artista i han acusat Abel de "buscar els focus de la televisió". A la sortida del judici, Abel ha assegurat que no tirarà la tovallola i que si la sentència li és contrària recorrerà "fins arribar a Estrasburg". El judici ha quedat vist per a sentència.

El judici per resoldre la demanda de paternitat presentada per Pilar Abel ha despertat una important expectació mediàtica a les portes dels jutjats de primera instància. La vista s'ha celebrat al jutjat de primera instància número 11 de Madrid, que va ser el que va admetre a tràmit la demanda i va ordenar l'exhumació del cos de l'artista.

Les parts arribaven al judici quan ja s'han fet públics els resultats de les proves d'ADN, que demostren que Abel no és filla de Salvador Dalí. Tanmateix, l'advocat de Pilar Abel, Enrique Blanzquez, va presentar un recurs per intentar posposar la vista. Una petició que el jutjat va desestimar.

Durant les qüestions prèvies, l'advocat ha tornat a reiterar novament que no ha quedat acreditada la cadena de custòdia de les proves d'ADN i que, per tant, el judici s'havia de suspendre. Blánquez ha criticat que no se l'ha informat d'on es trobaven en cada moment les proves, qui les havia custodiat o com s'havien traslladat de Girona a Madrid, per exemple. "No dubtem de l'informe de l'institut de medicina legal però volem garanties", ha manifestat el lletrat, que ja ha avançat que demanarà la nul·litat del judici en cas que la sentència vagi en contra dels interessos de la seva representada.

El jutge, però, no ha atès els arguments de l'advocat d'Abel i ha afirmat que "no existeix cap causa" per suspendre el judici, que ha continuat celebrant-se amb normalitat.

L'advocat d'Abel havia proposat quatre testimonis. Entre aquests hi havia la cuidadora de la seva mare que va ser qui, davant de notari, va assegurar que la mare d'Abel li havia explicat la relació que havia mantingut amb l'artista, fruit de la qual hauria nascut Pilar Abel. Aquest testimoni va ser l'argument usat per la titular del jutjat d'instrucció número 11 de Madrid per admetre a tràmit la demanda i ordenar l'exhumació del cos del pintor, enterrat al Museu Dalí de Figueres.

Ni la cuidadora de la seva mare ni tampoc la resta de testimonis s'han presentat al judici. Sí que ha assistit el forense Narcís Bardalet, encarregat d'embalsamar l'artista en el moment de la seva mort, l'any 1989.

Crítiques a Abel

Durant la vista, tant la fiscalia com el lletrat de l'advocació de l'Estat i també els representants legals de la Fundació Gala-Dalí han carregat contra Abel i l'objectiu de la seva demanda. Les tres parts han anat a la una assegurant que la custòdia de les proves d'ADN ha quedat "perfectament acreditada". "No hi ha cap indici que res s'hagi fet malament, el que pretén l'advocat és un brindis al sol que només busca suspendre el judici", ha criticat la lletrada de la fundació.

Totes tres parts han assegurat que ha quedat acreditat que Abel no és filla de Dalí i, per tant, han demanat expressament al jutge que li imposi el pagament de les despeses judicials. El fiscal del cas ha qualificat la demanda de paternitat de "capritxosa i insostenible" i ha argumentat que cal que Abel pagui les despeses per haver "forçat" l'exhumació del cadàver d'un personatge tan reconegut com Dalí a qui creu que s'ha vulnerat "el seu dret a la intimitat".

Més crítics s'han mostrat encara els advocats de la fundació, que ja van anunciar que un cop acabi el procés judicial emprendran accions contra Abel per "perjudicis i costos originats". Han criticat que s'ordenés l'exhumació malgrat que la mateixa Abel va reconèixer el 2009 a un programa de televisió que la seva mare tenia demència senil i han criticat "la imaginació excessiva" d'Abel i la seva "inclinació clara a atraure els focus dels mitjans de comunicació".

A més, han carregat contra el jutjat que ha instruït el cas i li demanen que faci pagar les despeses de tot el procés a Pilar Abel. "El tribunals també tenen l'obligació de sancionar i -fins on la llei permet- les persones que de manera infundada i frívola posen demandes tan serioses", ha declarat l'advocada de la fundació.

El cas ha quedat vist per a sentència.

Pilar Abel diu que no es rendirà

La demandant, que no ha pres la paraula durant tot el judici, ha declarat a les portes dels jutjats que no pensa tirar la tovallola i que, en cas que la sentència li sigui contrària, pensa recórrer fins arribar a les instàncies europees.

Sosté que ella dona plena credibilitat a la seva mare i assegura que els testimonis proposats no han anat a declarar "perquè menteixen". "El que he escoltat avui aquí és més surrealista que Dalí", ha assegurat. "A mi no em cal que vingui ningú a declarar per mi, em sé defensar sola", ha manifestat Abel, que assegura que es tracta de "la lluita de David contra Goliat".