La tarda del 16 d´agost de 1936, el poeta Federico Garcia Lorca va ser detingut a casa del seu amic, el poeta i falangista Luis Rosales, i empresonat al Govern Civil de Granada. Els càrrecs contra seu eren "ser espia dels russos, estar en contacte amb aquests per ràdio, haver estat secretari de Fernando de los Ríos i ser homosexual", tal com explica Ian Gibson en el seu extens estudi sobre el poeta i dramaturg. Malgrat els esforços del mateix Rosales i del músic Manuel de Falla per a salvar Lorca, el poeta va ser traslladat, juntament amb altres detinguts, al poble de Víznar, on passà la nit en una presó improvisada. Possiblement fou afusellat la matinada del 18 d´agost de 1936 a la carretera entre Víznar i Alfacar, i enterrat en una fossa comuna junt amb altres detinguts. Malgrat que l´any 2009 es procedí a obrir la fossa on es creu que hi ha les seves restes, encara no s´ha localitzat el seu cos.

Com cada 18 d´agost, el Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres, commemora l´aniversari de l´assassinat del poeta i dramaturg situant un parell de roses davant la vitrina on exposem dues de les cartes manuscrites que Federico García Lorca adreçà al joguet més estimat d´Anna Maria i Salvador Dalí i a qui donà el nom: Don Osito Marquina.

Les cartes s´exposen junt amb l´ós de peluix a l´àmbit de l´exposició permanent del Museu 'Els vint primers anys de Salvador Dalí'. La historiadora i reconeguda biògrafa de Lorca, Antonina Rodrigo, va escriure l'estiu de 1987: "Don Osito Marquina, que en el seu cos flonjo conserva les empremtes de l´Anna Maria Dalí i de dos artistes universals del segle xx, Federico García Lorca i Salvador Dalí, en sobreviure a la infantesa dels seus amos, traspassà la frontera del seu temps, i aquesta feliç circumstància avui permet que el puguem admirar al Museu del Joguet de Catalunya de Figueres."