Molts crítics consideren Josep Maria Gironella, juntament amb Josep Pla, com un els escriptors més importants

de la literatura gironina del segle XX. Davant el silenci glacial i l´oblit institucional, Darnius commemora el centenari del seu naixement. El primer dels actes va tenir lloc aquest passat diumenge amb la inauguració d'una exposició que va aplegar la família de l'escriptor i molts veïns del poble.

La novel·la 'Los cipreses creen en Dios', de Josep Maria Gironella (Darnius, 1917 - Arenys de Mar, 2003), guanyadora del premi Nacional de Literatura el 1953 va superar el milió d´exemplars venuts en múltiples edicions i el seu autor, Josep Maria Gironella, es va convertir en l´escriptor amb més llibres venuts a tot Espanya. Va ser catapultat de la nit al dia a la fama però, gradualment, va anar caient en l´oblit fins que la seva mort, l´any 2003, va passar pràcticament desapercebuda.

Amb motiu del centenari del seu naixement, l´Ajuntament de Darnius ha programat un seguit d´actes que serviran per valorar i recordar l´escriptor i fill predilecte del municipi, així com els diversos vessants de la seva obra de gairebé quaranta títols de gèneres tan diversos com la novel·la, els llibres de viatges o els d´entrevistes. El promotor cultural i coordinador dels actes, Pere Perxés, destaca que la seva obra va ser reconeguda amb els premis Nadal, Planeta i Nacional de Literatura entre altres. La programació ha arrencat, doncs, amb una exposició a la sala municipal, en el marc de la festa major del municipi, que es podrà visitar fins al 31 de desembre, data de naixement, de l´escriptor. S´hi pot veure vint plafons que inclouen aspectes diversos de la vida i obra de Josep Maria Gironella.

El programa també inclou un cicle de conferències els mesos de setembre i octubre, que ha coordinat el periodista, J. Víctor Gay, i que obrirà el Dr. Joaquim Nadal i Farreras, director de l´Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, justament aquest dissabte16 de setembre. També s´ha previst una cantada d´havaneres demà 15 d'agost a les 10 del vespre amb obres de José Luís Ortega Monasterio, gran amic de l´escriptor (15 d´agost), una partida simultània d´escacs, el 17 de setembre (Gironella havia practicat aquesta modalitat), un diàleg amb Carme Gironella, el 13 d´octubre, que coordinarà el periodista figuerenc Josep Maria Bernils. La projecció de la pel·lícula Amor adolescente, amb guió de Gironella (3 de novembre), El Club de Lectura de Darnius, debatrà l´obra de Gironella Un hombre, guanyadores del Premi Nadal, 1946 i que moderarà el periodista J. Víctor Gay. La cloenda dels actes a Darnius serà el 30 de desembre amb un concert a l´església parroquial de Santa Maria, a càrrec de l´Orquestra de Cambra de l´Empordà.

Està previst que la segona part del centenari es faci a la ciutat de Girona a partir del gener del 2018. Actualment s´està treballant per presentar la mostra de Darnius a la ciutat, i s´ha previst un cicle de conferències, que serà itinerant, com a element promotor del turisme en aquests dos indrets.

Josep Maria Gironella va ser reconegut com a fill predilecte de Darnius, el 1983. Vint anys més tard, la seva vídua va cedir a l´Ajuntament el mobiliari del despatx personal de Gironella i el consistori va fer una sala dedicada a l´escriptor. Ara "un grup de persones del municipi hem volgut impulsar aquesta iniciativa i que la figura d´aquest darniuenc no quedi morta".