El festival de Peralada porta a escena aquest dilluns un dels grans espectacles de la programació d'aquest any, l'òpera de Giacomo Puccini, Madama Butterfly. Ho fa amb totes les entrades venudes des de fa setmanes per les dues funcions que es faran. Una expectació que en bona part ve donada per la veu de la soprano eslovena Ermonela Jaho, una de les més reconegudes del món. De fet, el director d'escena de l'obra, Joan Anton Rechi, destaca Jaho com "la Butterfly". "Ella sap com ningú posar-se en el paper. A més d'una gran soprano és una enorme actriu", ha reblat. Més enllà de la protagonista, Rechi ha destacat que el repartiment és "el millor" que es podria tenir per aquesta òpera.

Tretze anys han passat des de l'última vegada que Peralada va escoltar la veu de la Madama Butterfly. Aquest cop ho farà de la mà d'una de les sopranos més reconegudes del moment, l'eslovena Ermonela Jaho, que interpreta el paper d'una Butterfly atípica. I és que el director d'escena, Joan Anton Rechi, ha plantejat la història fugint dels motius folklòrics japonesos que han caracteritzat el clàssic de Puccini.

El punt de partida és, com en l'original, la ciutat de Nagasaki, però Rechi transporta la història a la segona guerra mundial, i al setge que va viure la localitat nipona després del llançament de la bomba atòmica. El decorat, però, no contempla cases típiques del país ni s'envolta de les populars 'gueishas'. La història transcorre en tres actes dins el consolat americà. El primer abans del llançament de la bomba i els dos següents un cop ha estat destruït.

Per Rechi, el fet de treure motius japonesos a l'obra i "despullar" la Butterfly fa que la protagonista "esdevingui més vulnerable". "Puccini explicava que l'obra és una tragèdia i això és el motiu principal que hem volgut destacar", ressalta el director.

La mateixa Butterfly

Rechi destaca que l'obra no canvia "en res" el seu fil argumental. "Simplement l'hem situat en un context històric determinat que creiem que dona joc", puntualitza. De fet, el director d'escena creu que el fet d'ubicar l'òpera en la segona guerra mundial "li dona una profunditat i un context molt potent que fa que la història arribi molt més".

En aquest sentit, Rechi està convençut que la representació "arribarà i agradarà" als 1.700 espectadors que han esgotat les entrades per les dues sessions que es faran. "L'obra genera una situació de desolació que fa que el públic estigui amb el cor encongit durant tota l'òpera", ha reblat.

El millor repartiment possible

Un dels aspectes que més ha destacat Joan Anton Rechi és el repartiment d'artistes que té l'obra. Més enllà de la gran protagonista, Madama Butterfly, representada per Ermonela Jaho, l'obra compta amb la mezzosoprano gironina Gemma Coma-Alabert en el paper de Suzuki, la sirventa de la Madama Butterfly.

Un altre dels noms destacats és el del tinent de la marina dels EUA, B.F Pinkertone, encarnat pel tenor americà Bryan Hymel. També ressalten les figures del baríton Carlos Álvarez en el paper de cònsol i de la soprano Mercedes Gancedo que interpreta la figura de Kate Pinkertone.

Tot plegat acompanyat per la música que de l'Euskaldiko Sinfonika Orkestra, amb la direcció musical de Dan Ettinger.