Li va costar, però ho va aconseguir. Loquillo va fer que la Ciutadella de Roses, amb totes les entrades venudes, es rendís als seus peus divendres a la nit en un multitudinari concert del festival Sons del Món. Les cançons del seu darrer àlbum, Viento del Este, es van barrejar amb els seus grans èxits -himnes generacionals- per tal de fer vibrar el públic en una de les nits més caloroses de l'any.

I això que no va ser fàcil. Vestit amb la seva habitual americana malgrat els gairebé 30 graus de temperatura que feia, Loquillo va arrencar amb Salud y rock'n'roll. Tota una declaració d'intencions, ja que això és el que va oferir: dues hores de rock frenètic i sense treva. Ni tan sols es va permetre un respir per interactuar amb el públic, sinó que va preferir anar per feina i deixar-se de floritures.

No va ser fins passada mitja hora ben bona de concert que va dirigir una «bona vesprada!» als assistents, que això sí, no van deixar de cridar «Loco, Loco» entre cançó i cançó. I malgrat que l'energia del directe convidava a viure'l en directe, sense filtres, també es van alçar nombrosos telèfons mòbils per immortalitzar el moment. Els encenedors, definitivament, han passat a millor vida.

En els compassos inicials del concert van sonar temes com Territorios Libres o la recent El mundo que perdimos (una oda al desencant polític), així com El hombre de negro.

El públic, inicialment fred i tímid, es va anar engrescant a mesura que avançaven els compassos, i amb El Rompeolas es va deixar d'històries per posar-se dret i corejar a ple pulmó. «Ja ho podríeu haver fet des del principi», va dir, dirigint-se als assistents. A partir d'aquí, el públic va decidir que sí, que valia la pena, i va deixar-se anar amb temes com En el final de los días o Contento.

L'èxtasi general, però, va arribar amb la traca final, que va incloure Yo para ser feliz quiero un camión, Feo, fuerte y formal i la imprescindible Cadilac solitario. La connexió amb el cantant era més que evident i aquest la va agrair, ben emocionat. Una altra nit rodona a l'Empordà.