28 de juliol de 2017
28.07.2017
Sant Miquel de Fluvià

Sant Miquel de Fluvià viatja en el temps per difondre el seu valor patrimonial

S'organitzen visites guiades al Monestir Benedictí, el Forn Romà i la Font d'aigua

28.07.2017 | 18:47
Les visites guiades posen en valor el patrimoni del poble

Recórrer els carrers i edificis més emblemàtics de Sant Miquel de Fluvià permet descobrir un patrimoni cultural i històric de gran valor, que des de fa uns quants estius l´Ajuntament del municipi vol difondre i posar en valor a través de les visites guiades Sant Miquel de Fluvià, un passeig pel temps, que es fan cada dia excepte els dilluns a les 17.30 hores i a les 19.30 hores, fins el 27 d´agost. Les visites transcorren per l´església romànica del segle XI, el forn romà, que data del segle I després de Crist, i el paratge de la Font. Les visites guiades són, doncs, una molt bona oportunitat per descobrir fragments de la història del municipi, explica l´alcalde de Sant Miquel de Fluvià, Àngel Posas. Aquest poble empordanès, d´uns 700 habitants, convida el visitant a reviure èpoques antigues que, malgrat el pas del temps, encara perduren en el record de les pedres.

La visita guiada té com a punt de partida el Monestir Benedictí (església romànica del s. XI i el seu claustre recuperada i visitable per primer cop des de fa un temps). L´església romànica del segle XI, és una de les joies indiscutibles del romànic català. Les dues primeres referències d´aquest conjunt són l´acta de consagració dels terrenys de l´edifici monacal de l´any 1045, quan es van fitar i beneir els terrenys, i l´acta de consagració de l´església només 21 anys més tard. Per tant, el 1066 el complex religiós ja s´havia completat.

Punts d´obligat interès

La font de Sant Miquel, segurament és el motiu perquè aquest poble concentri tant de patrimoni. Independentment del riu Fluvià, aquesta font va propiciar la instal·lació del monestir i el poble al seu voltant. Brolla l´aigua d´una veta de la muntanya al capdamunt d´unes escales. Més avall l´aigua va a parar a un abeurador i a un rentador. Si bé molta de la roca d´aquesta zona és calcària, la gruta d´on brolla l´aigua és una excepció essent de roca conglomerada.

Finalment l´altre punt d´obligada visita és el forn romà, datat al segle I o II dC i servia per coure l´argila de teules, maons i rajoles. Aquest forn és excepcional perquè és l´únic complet visitable de tot Catalunya que consta de praefurnium i furnium.

Riquesa patrimonial  en un entorn de natura

El poble de Sant Miquel de Fluvià pertany al tram baix del riu Fluvià, que des dels límits de Sant Miquel fins a la desembocadura,a Sant Pere Pescador, és un territori acollidor i molt interessantper als amants de la natura, el senderisme, el cicloturisme i les visites patrimonials. En els darrers anys, l´Ajuntament ha fet notables esforços per recuperar el conjunt arquitectònic, essent el monestir benedictí  una de les joies indiscutibles del romànic català
Les eines de l´arqueologia i la història de l´art com a disciplines científiques conflueixen i han permés   recuperar un conjunt que restava amagat sota el pas del temps. També ha estat decisiu el paper de les institucions en el suport a les excavacions, en concret de l´Ajuntament de la població empordanesa i la Diputació de Girona.
 
Sant Miquel de Fluvià va ser un monestir benedictí documentat a partir del segle XI, depenent de la gran abadia de Sant Miquel de Cuixà, al vessant nord del Canigó. De la seva importància, n´és una mostra la presència d´una personalitat com Oliba –abat de Cuixà i bisbe de Vic– l´any 1045 en la consagració del terreny que se li havia adjudicat. Dempeus, n´ha quedat una església de tres naus, consagrada el 1066, amb un interior impressionant per la seva monumentalitat i per la decoració escultòrica considerada del segle XI. Un ample campanar afegit a la banda nord del transsepte domina els volums de les edificacions.
 
El claustre es va construir a la part sud de l´església, segurament poc després que aquella fos completada. Algun erudit del segle XIX ja l´havia esmentat i fins i tot observat algun capitell dispers. Però hi ha un factor determinant que ha contribuït a conèixer millor el desaparegut claustre de Sant Miquel de Fluvià. Des de principis d´aquest segle que s´han dut a terme diverses campanyes arqueològiques que han permès recuperar la seva planta  i explicar-ne l´estructura; al mateix temps, s´han descobert alguns fragments d´escultura, entre els quals alguns capitells que se sumen als ja coneguts. La seva història, però, és convulsa. Almenys una part  ja havia estat destruïda a la baixa edat mitjana per l´excavació d´un fossat, a causa d´algun dels conflictes bèl·lics interns i externs que afectaren els territoris de l´Empordà. De fet, l´església té una aparença de fortalesa pel coronament emmerletat que recorre gran part del seu perímetre i del mateix campanar.
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook