Els hereus del fotògraf Alberto Oller Garriga han donat el fons de l'artista a Circus Arts Foundation, promotora del Festival del Circ de Figueres i del Circ de Nadal de Girona. Es tracta de l'obra completa sobre circ d'aquest destacat fotògraf català, un gran arxiu de 9.291 negatius realitzats en els circs en ruta per Catalunya dels anys 50 als 70. Això suposa que Circus Arts Foundation es converteix en el major arxiu de la imatge de circ a Europa, segons fonts de la Fundació, i es consolida com una de les majors col·leccions especialitzades del món.

Alberto Oller Garriga va néixer al número 266 del carrer València de Barcelona un 24 de juny de 1923 sent el menor, i únic baró, de cinc germans. A primerenca edat i de la mà del seu progenitor, el jove Alberto descobreix atònit algun dels espectacles que oferia el Teatre-Circ Olympia de la Ronda de Sant Pau. En els seus records romanen artistes que va descobrir en aquell malaguanyat coliseu com l'enigmàtic faquir Blacaman o a elegant Miss Quincy i el seu salt des de diversos metres d'altura per caure en un reduït contenidor d'aigua.

Seguint els passos paterns, va estudiar dret a la Universitat de Barcelona i no va trigar a ingressar com a lletrat, secretari i conseller de la Unión Salinera d'Espanya. Una tasca que exerciria per a les diferents societats del mateix grup fins a l'estiu de 1988. Càmera en mà i al volant del seu flamant Peugeot descapotable blanc, el circ oferia una perfecta via d'escapament a la serietat administrativa dels seus dies laborables. A mitjans dels 50, Oller comença a seguir el pas d'alguns dels circs que planten les lones a la Ciutat Comtal i pels pobles de Catalunya, en especial aquells dirigits per l'empresa Amorós-Silvestrini.

Les instantànies d'Oller es caracteritzen per un permanent anhel de mostrar a l'espectador les interioritats d'aquest món a part que és el circ, fotografiant en moltes ocasions aspectes de la vida quotidiana de l'univers circense: moments de gran plasticitat allunyats dels focus de la pista. Del conjunt d’imatges en destaquen les sèries fetes en els Festivals Mundials del Circ del Palau d’Esports de Barcelona capitanejats per l’olotí Juan M. Carcellé i les de circs instal·lats a la Plaça de Les Botxes de la Devesa de Girona.

A partir d’ara s’enceta una important tasca per a l’adequada conservació i posada en valor del fons: a la digitalització, que comportarà més d’un any, li seguirà la investigació i documentació de cadascuna de les imatges que, tot i que es troben classificades per data i espectacle, no compten amb el nom dels artistes.

L’arxiu de Circus Arts Foundation, una de les majors col·leccions de circ del món

Creada a finals de 2011, Circus Arts Foundation és avui una de les promotores de circ de major reconeixement internacional en el seu sector. Fundació cultural privada sense ànim de lucre, l’entitat va néixer amb l'objectiu d’enaltir el circ, reivindicant aquest espectacle com a part integrant de la nostra cultura. Avui, les seves diferents produccions superen els 50.000 espectadors cada any: ja sigui el Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, un dels cinc més importants al món, el Gran Circ de Nadal de Girona o el Gran Circ dels Reis Mags a Tarragona, totes apleguen un públic de totes les edats que descobreix el circ de primera divisió, amb una selecció de grans artistes. Des de 2015, la fundació gestiona una carpa única: la del Circ Rivel, un iglú gegant per a 800 espectadors que no necessita fixar-se al terra i que està considerat com un dels circs més còmodes i luxosos d'Europa.

A la seva seu a Figueres, la fundació custodia una de les majors col·leccions de circ al món on milers de peces repassen els 250 anys d'història de circ: gravats, vestuari, cartells, fotografies, segells, postals, material d'artistes, autògrafs, llibres, programes, porcellana, escultures... Entre els tresors de la col·lecció en destaca el circ miniatura més gran del món (una maqueta a escala del gran circ alemany Gleich), l'arxiu de cartells de gran format de principis del segle XX, la major col·lecció de filatèlia de tema de circ, la biblioteca de més de quatre mil títols, els vestits d'artistes cèlebres, l’arxiu de premsa de Ramon Cardona o els arxius complets de fotògrafs de renom com Villar, Vinyes i, ara, Oller. En resum, es tracta d'un dels major arxius patrimonials sobre el circ al món.

El principal repte actual de Circus Arts Foundation és crear el Museu Europeu del Circ per a poder posar a l’abast del públic tot aquest extens arxiu en un espai únic a Europa, ple de vida, amb espectacles i escola de circ.