14 de juny de 2017
14.06.2017
40 Años
40 Años
Cadaqués

Editen un tractat sobre com endolcien la vida els vells cadaquesencs

El Bar Boia de Cadaqués recupera un manuscrit del segle XIX amb receptes de pastisseria i confiteria

14.06.2017 | 10:36
Una de les pàgines del manuscrit original

Si fem cas de les 107 receptes de pastisseria i confiteria, així com d´algun guariment mèdic i apunt de drogueria, que va deixar escrites en una llibreta Meliton Escofet (la seva autoria no està del tot confirmada), els cadaquesencs del segle XIX tenien un paladar molt endolcit: des de dolços d´origen medieval com la crema, els confits, el massapà, els torrons i les neules; d´altres de barrocs com les tortades i el pa de pessic o les clàssiques pastes catalanes com els carquinyolis, els pets de monja i la pasta de full. El quadern de Meliton, un inventari extens de tot el que podia saber un aprenent de l´ofici, el va trobar fa uns anys el col·leccionista Pere Vehí i els responsables del Bar Boia, que es van adonar de la petita joia que és i que acaben d´editar.

Com explica l´arxivera Èrika Serna, responsable de la transcripció del text, el quadern original no es troba en gaire bon estat. Conté 37 folis i presenta esquinços "a causa de la baixa qualitat de la composició del paper". Llegint-lo s´aprecia que el català escrit del seu autor era "molt deficient". Barreja català i castellà de forma indiscriminada. De fet, se´l pot excusar perquè era un quadern privat per anar anotant les receptes. En aquesta edició, s´ha optat per transcriure´l amb la màxima fidelitat però adaptant-se a l´ortografia actual.

Meliton Escofet va escriure aquests apunts manuscrits durant el seu procés d´aprenentatge, "entre el dia de Sant Ricard del 1887 i el de Sant Antoni del Porquet del 1889, als obradors de can Gassiot (1887) i can Burch" a Girona, com avança en un article que inclou el llibre el gastrònom Salvador Garcia-Arbós, però poca cosa més es coneix del personatge. L´expert Jaume Fàbrega, en el pròleg del llibre, dona molt de valor a aquest tractat, ja que "el panorama modern de llibres ­d´aquesta mena és més aviat migrat".

Segons expliquen els responsables de l´edició, sorprenen les moltes hores de dedicació que cal esmerçar en l´elaboració de la majoria de les receptes del tractat. De fet, les preparacions, les mesures dels ingredients i les tècniques culinàries apareixen recollides amb molt detall. Pep Vila ha fet el disseny de l´edició i Enric Vila la introducció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema