Si fem cas de les 107 receptes de pastisseria i confiteria, així com d´algun guariment mèdic i apunt de drogueria, que va deixar escrites en una llibreta Meliton Escofet (la seva autoria no està del tot confirmada), els cadaquesencs del segle XIX tenien un paladar molt endolcit: des de dolços d´origen medieval com la crema, els confits, el massapà, els torrons i les neules; d´altres de barrocs com les tortades i el pa de pessic o les clàssiques pastes catalanes com els carquinyolis, els pets de monja i la pasta de full. El quadern de Meliton, un inventari extens de tot el que podia saber un aprenent de l´ofici, el va trobar fa uns anys el col·leccionista Pere Vehí i els responsables del Bar Boia, que es van adonar de la petita joia que és i que acaben d´editar.

Com explica l´arxivera Èrika Serna, responsable de la transcripció del text, el quadern original no es troba en gaire bon estat. Conté 37 folis i presenta esquinços "a causa de la baixa qualitat de la composició del paper". Llegint-lo s´aprecia que el català escrit del seu autor era "molt deficient". Barreja català i castellà de forma indiscriminada. De fet, se´l pot excusar perquè era un quadern privat per anar anotant les receptes. En aquesta edició, s´ha optat per transcriure´l amb la màxima fidelitat però adaptant-se a l´ortografia actual.

Meliton Escofet va escriure aquests apunts manuscrits durant el seu procés d´aprenentatge, "entre el dia de Sant Ricard del 1887 i el de Sant Antoni del Porquet del 1889, als obradors de can Gassiot (1887) i can Burch" a Girona, com avança en un article que inclou el llibre el gastrònom Salvador Garcia-Arbós, però poca cosa més es coneix del personatge. L´expert Jaume Fàbrega, en el pròleg del llibre, dona molt de valor a aquest tractat, ja que "el panorama modern de llibres ­d´aquesta mena és més aviat migrat".

Segons expliquen els responsables de l´edició, sorprenen les moltes hores de dedicació que cal esmerçar en l´elaboració de la majoria de les receptes del tractat. De fet, les preparacions, les mesures dels ingredients i les tècniques culinàries apareixen recollides amb molt detall. Pep Vila ha fet el disseny de l´edició i Enric Vila la introducció.