Aquest diumenge, a partir de les 10.30 del matí, es duu a terme una taula rodona, a la sala d'actes de l'Ajuntament de l'Escala, per apropar al públic la figura de Víctor Mora. S'ha convidat a sis persones que conegueren i tractaren Mora: l´il·lustrador i dibuixant d´El Jabato, Esteban Maroto; l´escriptora i amiga Isabel-Clara Simó; el periodista i expert en còmics Jaume Vidal; el professor de periodisme cultural Joaquim Noguero, i la senadora d´ERC Mireia Cortés. Moderarà el periodista Xavier Castillón.

Durant la jornada es presenta també un llibre de Joaquim Noguero, 'Víctor Mora, l´aventura d´escriure', on l´autor aborda la dobla faceta de narrador i guionista de còmics així com el vessant d´escriptor compromès. Noguero és bon coneixedor de l´univers Mora. Fa deu anys va comissariar una exposició a l´Escala sobre el 60è aniversari d´El Jabato, un personatge del qual Mora feia els guions. En aquesta petita entrevista parla del llibre.

Què mostra en el llibre?

El seu doble component de cronista de la realitat a les novel·les i de cronista dels somnis soterrats de l´època en els guions de còmics perquè, a diferència dels còmics més ideologitzats, ell era fill d´un exiliat que va morir a l´exili. Encara que no vulguis rebel·lar-te, sense voler et surten altres coses. És el que passava amb molts còmics de Bruguera, fins i tot els d´humor. Com deia la seva dona, Bruguera va acabar essent una fàbrica de rojos.

Què li interessava més?

A ell sempre li feia il·lusió el fet que parlés dels còmics, que el fa més conegut per tothom, però se sentia oblidat en el seu altre vessant, la de novel·lista, quan havia establert una relació molt directa entre els dos mons. Mora sovint deia que els novel·listes tenen poca feina a inventar coses, perquè la realitat ja donava molt de si, només reproduint-la.