26.837 estudiants de segon de batxillerat i 2.474 de cicles formatius de grau superior s´examinaran de les proves d´accés a la universitat (PAU) entre el dimarts i el dijous. Dissabte, 2.892 se sotmetran a les primeres proves d´aptitud personal per accedir als estudis d´educació. En total, seran més de 32.000 alumnes. Les PAU es divideixen en la fase general, obligatòria i amb cinc exàmens, i l´específica, voluntària per a tots els estudiants i que serveix per pujar nota. Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU podran entrar a la universitat. Les notes se sabran el 28 de juny.

En la fase general, els alumnes s´examinen de quatre matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la Filosofia) i una matèria a escollir que estarà vinculada a les matèries comunies d´opció. Així els estudiants podran escollir entre Matemàtiques, llatí, Història de l´art o Història i fonaments de les arts, i Matemàtiques aplicades a les ciències Socials. En la fase específica, que poden fer els alumnes de batxillerat i també els procedents de cicles formatius de grau superior, es podran examinar de fins a tres matèries de modalitat entre 21 assignatures. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, es calcularà la nota que pot arribar als 14 punts.

Enguany, l´assignatura de modalitat examinada a la fase general també es tindrà en compte en la fase específica, és a dir, els estudiants poden examinar-se de fins a tres assignatures però tindran fins a quatre notes per a ponderar.

Tribunals específics per a alumnes amb necessitats educatives especials

Els alumnes amb necessitats educatives especials com poden ser els dislèctics o amb trastorns d´aprenentatge com ara TDH o TDAH s´examinaran en tribunals específics per al col·lectiu i amb un horari especialment adaptat per a ells, de manera que disposaran de dues hores per a realitzar cada examen. Hi haurà tribunals específics a Barcelona, Bellaterra, Girona, Lleida i Tarragona, amb un total de 797 alumnes.

Primeres PAP per a futurs mestres

La prova d´aptitud personal (PAP) per accedir als graus en Educació Infantil i Primària es desvincula, enguany, de les PAU i per primera vegada de la selectivitat. Els aspirants a mestres hauran de fer dos exàmens, un de competència comunicativa i raonament crític i una altra de competència logicomatemàtica. Aquestes proves les hauran de passar tots els alumnes de batxillerat i cicles formatius de grau superior que vulguin cursar estudis d´educació infantil o educació primària, és a dir, 2.892 estudiants.

La prova de Competència Comunicativa i Raonament Crític consta de tres seccions i a través dels exercicis s´avalua la comprensió lectora , la capacitat de síntesi, l´expressió escrita i el domini del sistema lingüístic. L´examen de competència logicomatemàtica té dues seccions amb un total de 25 preguntes.

Les proves seran el dissabte 17 de juny al matí, en cinc seus ubicades a Barcelona, Bellaterra, Girona, Tarragona i Lleida. Per superar la PAP amb la qualificació d´apte, cal que la mitjana aritmètica dels dos exàmens sigui de 5 sobre 10, i per poder fer la mitjana, cal que cadascun dels exàmens tingui una qualificació igual o superior a 4. La PAP té validesa indefinida.

Els alumnes podran consultar els resultats de les proves a partir del 28 de juny per internet. Tots els estudiants que treguin més d´un 9 a la fase general, rebran una distinció de la Generalitat de Catalunya.