Víctor Mora (1931-2016) va ser un escriptor molt polifacètic i creatiu del qual, encara avui en dia, desconeixem molts vessants. L´Ajuntament de l´Escala organitza, aquest dissabte i diumenge, la primera Jornada d´Estudi al voltant de la seva obra, una iniciativa que vol tenir continuïtat de forma anual o biennal. Entre els actes, s´inaugura, dissabte a les 8 del vespre, una exposició sobre el seu vessant com a dibuixant on es veuran, per primer cop, dibuixos inèdits de Mora fets a París durant el Maig del 68 que traspuen cert rerefons polític i esdevenen un reflex d´aquell moment viscut en primera persona.

Quan Víctor Mora va morir, l´any passat, la seva filla, Amèlia Guzman, va trobar una carpeta amb dibuixos del seu pare. Com explica Núria Rodríguez, secretària de la Fundació Mora, que té la seu a l´Escala des de fa onze anys, la carpeta contenia una sèrie de dibuixos amb un estil molt naïf i divertit. Protagonitzats principalment per gats i gossos, entre altres animals, descriuen situacions quotidianes (els animals parlen en francès i castellà) i fan esment al moment polític convuls que es vivia a París l´any 1968. "Són dibuixos fets en paper de seda i a llapis i revelen una faceta molt íntima d´ell", diu Rodríguez.

Aquests dibuixos són totalment inèdits i s´exhibiran, a partir de dissabte i fins al 25 de juny, a la sala d´actes municipal al costat d´una altra selecció de dibuixos signats per Víctor Mora durant la seva etapa a l´editorial Bruguera on va entrar als vint anys. Com explica ell mateix en un escrit de la Fundació, "entrar a Bruguera va ser, per a mi, fer un pas de gegant en els mons que més m´interessaven: el de la lletra impresa i el de les arts gràfiques". Aquesta darrera faceta, la d´aprenent de dibuixant, la va ben conrear elaborant quasi un miler de creacions molt detallistes per a les novel·les de l´Oest de Silver Kane, pseudònim de Francisco González Ledesma. "Es conserven pocs llibres d´aquests i, fins i tot, el mateix Mora va intentar recuperar-ne, però sense massa sort", comenta Rodríguez. En aquest sentit, a l´exposició es veuran reproduccions d´algunes de les creacions de Mora, que va abandonar la tasca "en veure l´esforç que li suposava i que no li compensava".

Diumenge, es fa una taula rodona i es presenta un llibre.