L’obra del genial pintor Josep Guinovart (1927-2007) impregna tots els àmbits de la creació, i n’és una prova la desfilada que aquest divendres acollirà la galeria Lola Ventós de Figueres: una col·lecció de joies creades per la dissenyadora empordanesa Roser Martínez inspirades en l’imaginari artístic del pintor que es presentarà davant el públic a través de la dansa. També hi haurà una desfilada de moda, amb dissenys de la firma Bras, que volen retre igualment el seu particular homenatge a l’artista. La iniciativa s’emmarca dins dels actes que ja han començat a commemorar arreu els deu anys de la mort de Guinovart.

La Galeria Lola Ventós acull l’exposició sobre 'Guinovart Alquímia dels sentits' i ara complementa la visió de l’artista des de disciplines molt dispars. Dissabte es farà un showroom al mateix espai. Serà l’oportunitat de poder adquirir peces molt especials de la dissenyadora Roser Martínez que proposa cinc joies inspirades en cinc obres del pintor. Per acabar la desfilada, una model lluirà un vestit de la firma Bras i una joia, inspirat tot en el mateix quadre 'Memòria del Blau', una obra dedicada al mar (2006).

Per impregnar-se de l’univers de l’artista, Roser Martínez s’ha endinsat en la seva trajectòria, s’ha embegut de la seva vida i de la seva obra, adonant-se que comparteixen una mateixa filosofia de vida, “el seu amor per la naturalesa, elements com la terra i el mar, també estan presents en la meva obra”, fet que li ha permès treballar amb molta comoditat, assegura.

Com Guinovart, la dissenyadora es caracteritza per la utilització de diversos materials i textures. Amb diferents teles, ha ideat un collaret que evoca una pintura de Guinovart “que va crear des de la ràbia, davant les injustícies”; la fusta, la tela, el metall, es combinen amb altres elements menys convencionals com pals de platja pintats en blau. L’artista ha volgut així homenatjar la darrera època de Guinovart. Va ser en els últims anys, quan el color blau irromp amb força en la seva pintura, fent trontollar el domini gairebé absolut de l’ocre, els tons naturals, i terres rogencs. El blau va ser l’exponent d’un nou horitzó en la sempre desbordant creativitat del mestre.

Les joies de Roser Martínez també combinen diferents textures “com feia Guinovart que barrejava la pintura amb la palla”- i s’ha deixat seduir per l’àmplia simbologia que utilitzava el pintor. “Un dels seus elements preferits era el mussol” explica Martínez. “He aprofitat que a la galeria Ventós hi ha exposat un bosc de mussols per fusionar en una mateixa obra aquest element amb els meus peixicus, que són en els seus dissenys una de les peces més significatives”. El resultat s’exposarà com la resta de peces acompanyades d’un text per explicar el procés de creació i la simbologia que amaga. “En l’art és molt important valorar què hi ha darrere per poder apreciar-ne el resultat”.

Projecció internacional

Mentre ultima els darrers detalls de la mostra, Martínez planeja la seva participació en la Fira de París, on portarà peces de la col·lecció 'Naturalesa emergent'. Són joies de la seva primera etapa, treballades amb una combinació de materials que la fan molt especial, que traspuen ànima i emoció, sensacions que conrea i que impregnen cada peça: objectes convertits en art a través de la imaginació i el sentiment.