Els Jocs Florals de Perpinyà, que promou la Companyia Literària Ginesta d´Or des de 1923, han tornat a reconèixer la veu poètica de l´empordanesa Montserrat Cufí amb el premi Francesc Català per la trilogia de poemes 'Les tres veus de la creació'. És un dels reconeixements més importants que els Jocs Florals ­ator­­guen després de La Flor Natural, el màxim guardó que es lliura alternativament a la Secció catalana i a la Secció francesa.

L´entrega del premi serà el dia 21 de maig al Saló d´Aragó de l´Ajuntament de Perpinyà. L´autora explica que són tres poemes, amb tres veus diferents, que parlen entre ells i relacionats amb la música. Cufí els ha titulat "(La) Concòrdia", "El (Do) de l´esperança" i "El (Mi) de la Veritat", per jugar amb les notes musicals, i en ells l´autora parla de "l´home com a un instrument eficient de la creació".

És la quarta vegada que Cufí guanya els Jocs Florals de Perpinyà. Els tres anys anteriors ha estat reconeguda amb una Gran Medalla: el 2014 per una obra en prosa i el 2015 i el 2016 per poesia. Cufí destaca la importància d´aquests premis i es mostra especialment satisfeta d´haver guanyat en aquesta edició el Premi Francesc Català, que porta el nom de qui va ser fundador dels Jocs Florals de Perpinyà, "un gran poeta de la Catalunya Nord i metge que va publicar diversos llibres i estava estretament vinculat al món del teatre".

El primer cop que Montserrat Cufí es va presentar als premis literaris de Perpinyà, va ser encoratjada per la poetessa i mestra resident a Darnius Montserrat Oriol: "Llavors només tenia uns pocs poemes escrits", i tot i així ja es va emportar la seva primera Gran Medalla. En aquesta ocasió, s´hi ha volgut presentar amb una trilogia de poemes, que llegirà juntament amb la resta de guanyadors en el decurs de l´acte d´entrega dels guardons; "un moment realment emotiu per a mi", assenyala l´autora, que s´allarga més de tres hores per donar veu a les diferents categories reconegudes. Els poemes premiats són publicats en un llibret que es lliurarà a tots els guanyadors i també a les persones que ho desitgin.

Cufí, que reconeix sentir-se estimada a l´altra banda de la frontera, és una enamorada de la llengua catalana, que conrea amb passió. El premi és per a ella la recompensa a l´esforç i al treball constant i "sobretot la il·lusió i el fet no perdre mai l´esperança que arribaràs a bon port". Al darrere també hi és molt present el vessant pedagògic, que té un gran pes en la seva trajectòria, així com la intenció de mantenir viva la cultura i l´educació, tot aportant-hi el seu gra de sorra: "busco paraules al diccionari i m´extasio, sempre estic amb les orelles parades per caçar mots nous" reconeix.

Els Jocs Florals de la Ginesta d´Or se celebren anualment a Perpinyà (el Rosselló) i estan organitzats per la Companyia Literària del mateix nom. Aquests Jocs són considerats històricament com un dels més antics i, a més, mantenen l´essència més fidel a la tradició i els honors dels Jocs Florals catalans. "Per aquests Jocs Florals hi han passat els més grans" conclou amb orgull Cufí. A més es dona la circumstància que la presidenta i membre del jurat dels jocs, ha sigut també la poetessa figuerenca Carme Pagès.