La Fundació ACE- Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, -especialitzada en el diagnòstic, la investigació, el tractament i l'atenció a persones amb deteriorament cognitiu i demència-, i la Fundació Castell de Peralada, dedicada a l’estímul, l’organització i el foment d'activitats culturals, entre les quals destaca el Festival Internacional de Música Castell de Peralada, han presentat la segona edició de La Nit de l’Alzheimer, una iniciativa solidària nascuda amb vocació d’esdevenir el punt de trobada anual entre el conjunt de la societat i el món de la recerca, el tractament i la prevenció de la malaltia d’Alzheimer.

La Dra. Mercè Boada, directora mèdica i fundadora de la Fundació ACE, i la Sra. Isabel Suqué, directora general de la Fundació Castell de Peralada, han explicat que la finalitat de la vetllada, que enguany se celebra el 28 de juliol, és sensibilitzar a la societat sobre la necessitat d’invertir en recerca per avançar en la lluita contra l’Alzheimer. El segon objectiu que han destacat ambdues entitats és la d’aconseguir recaptar fons per destinar-los a la creació de la Unitat de Prevenció i Diagnòstic Precoç de l’Alzheimer que neix per potenciar i donar visibilitat a les iniciatives de Fundació ACE enfocades a fomentar la detecció de la malaltia d’Alzheimer en fases molt primerenques.

La col·laboració de la Fundació Castell de Peralada ha fet possible que el marc del Castell de Peralada sigui l’espai que novament acollirà La Nit de l’Alzheimer, una celebració que conjugarà el seu objectiu solidari i de sensibilització amb una experiència gastronòmica i musical, en el marc del Festival de Peralada.

Una nit gastronòmica i lúdica

Els participants a La Nit de l’Alzheimer podran assistir a la representació del ballet La Bella i la Bèstia, que arriba per primera vegada a Catalunya de la mà del coreògraf francès Thierry Malandain. Malandain ha captivat al públic i a la crítica amb aquest espectacle que reuneix una posada en escena d’aparent senzillesa, i amb música en directe sobre la base de la partitura de Txaikovski a càrrec de l’Orquestra Simfònica de Euskadi. Posteriorment, els assistents a La Nit de l’Alzheimer, també podran accedir al meet & greet, als jardins del Castell, es trobaran amb els ballarins i l’equip que ha fet possible la representació.

Les aportacions poder ser en diferents imports: 250 € pel paquet sencer (sopar, entrada a l’espectacle de ballet La Bella i la Bèstia i accés al meet & greet), o a partir de 100 € per la fila 0 del concert. La informació completa estarà disponible properament a la web de la Fundació ACE. http://www.fundacioace.com/ca/la-nit-de-lalzheimer/

Els 28.000 € recaptats en la primera edició de la Nit de l'Alzheimer, s’han destinant al projecte NORFACE, de detecció precoç, que, fins el moment, s’ha aplicat a un total de 3.930 pacients.

La Unitat de Prevenció i Diagnòstic Precoç de la malaltia d’Alzheimer

Els experts coincideixen en el fet rellevant d’identificar els símptomes de la Malaltia d’Alzheimer el més aviat possible, ja que els tractaments contra la malaltia són més efectius en les fases inicials d’aquesta demència.

La II edició de La Nit de l’Alzheimer destinarà els seus beneficis a la creació de la primera Unitat de Prevenció i Diagnòstic Precoç de l’estat, impulsada per Fundació ACE i que acollirà totes les iniciatives de la Fundació pel foment de la identificació de la malaltia en estadis molt inicials. “Hem de poder treure la por a la malaltia. Hem de revisar-nos la memòria per guanyar temps per a la recerca,” ha declarat la Dra. Mercè Boada durant la roda de premsa de presentació de La Nit de l’Alzheimer.

Amb aquesta nova Unitat, Fundació ACE ampliarà el servei i acompanyament a la comunitat, que fins ara es realitza a través de la Unitat de Diagnòstic, la Unitat d’Atenció Diürna i la Unitat de Recerca, així com les activitats de formació i sensibilització al voltant de la Malaltia d’Alzheimer i altres demències.

La campanya Regala memòria

En el transcurs de la segona edició de La Nit de l’Alzheimer, la Fundació ACE presentarà el vídeo de campanya 2017 de Regala memòria, que s’estrenarà coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer i es difondrà durant tot un any a través de les xarxes socials.

La campanya Regala Memòria 2016, iniciativa de sensibilització sobre la malaltia i de captació de recursos econòmics per l’activitat de recerca de Fundació ACE, es va presentar durant la primera edició de La Nit de l’Alzheimer, celebrada al Castell de Peralada a l’agost de l’any passat i es va posar en marxa el 21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzheimer. Des d’aleshores, la campanya ha aconseguit recaptar més de 70.000 euros gràcies a les donacions de la ciutadania i de les empreses i ha estat reconeguda, recentment, amb el Premi Cactus a millor campanya de màrqueting social.

Una col·laboració consolidada

L’origen de La Nit de l’Alzheimer es troba en els dos sopars solidaris que es van celebrar els anys 2014 i 2015 al Castell de Peralada. Aquelles trobades, que es van concebre com a sopars privats amb un nombre limitat de participants, van fer un pas endavant amb La Nit de l’Alzheimer de la Fundació ACE, que l’any passat, per primera vegada, va obrir aquesta vetllada al conjunt de la societat.

Sobre la Fundació Castell de Peralada

La Fundació Castell de Peralada és una fundació familiar creada el 1995 per la família Suqué Mateu i, més concretament, pel Sr. Artur Suqué i la Sra. Carmen Mateu. La fundació té la finalitat d’impulsar tot tipus d'activitats culturals, entre les quals destaca el Festival Internacional de Música Castell de Peralada. La fundació també dóna suport, promou i/o organitza activitats de caràcter assistencial, cívic i de foment de l'economia social que pugui desenvolupar la fundació directament o facilitant-ne la seva realització per part de tercers. D’altra banda, també tindrà la finalitat de conservació i restauració dels béns de patrimoni històric integrat dins del conjunt del Castell de Peralada.

arriba

Impulsada per la neuròloga Mercè Boada i el psicòleg, Lluís Tárraga, la Fundació ACE- Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center està considerada un referent internacional en recerca, especialment en la clínica, neuropsicològica, social i bàsica. La fundació va néixer l’any 1995 per fer front a la creixent demanda en el diagnòstic i el tractament de les persones que pateixen deteriorament cognitiu i demència, especialment Alzheimer.