'La rosa de cendra', la novel·la de Pilar Rahola sobre la Setmana Tràgica amb què va guanyar el 37è premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, és un dels llibres més recomanats per aquest Sant Jordi entre les personalitats del país consultades per l'ACN. Trien el premi Ramon Llull el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els consellers Meritxell Borràs i Jordi Jané i Sor Lucía Caram. Tres personalitats coincideixen a proposar l'obra de la periodista Gemma Ruiz, 'Argelagues', que parla sobre la lluita de tres dones per obrir-se camí en el món laboral del segle passat. I altres tres aconsellen la compra de 'La senyora Stendhal', del també periodista Rafel Nadal. 'Quan arriba la penombra', de Jaume Cabré, i 'La cuarta revolución industrial', de Klaus Schwab, altres llibres recomanats.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, recomana 'La rosa de cendra', de Pilar Rahola "perquè és una bona novel·la sobre la Setmana Tràgica que ens explica d'on venim i també com som avui". Coincideix amb aquesta tria amb la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i el conseller d'Interior, Jordi Jané. Aquest darrer aconsella dues obres més: 'Cuando veáis que la luna os sonríe', d'Antoni Coll, i 'Elenc Artístic Arbocenc, cent anys', de Maria Teresa Rafecas, una obra que pica l'ullet al seu poble, l'Arboç (Baix Penedès).

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, recomana el llibre de l'exdiputat de la CUP Antonio Baños 'La República possible'. Al seu torn, la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, recomana llegir 'Ulrike Meinhof, la biografia' de Jutta Ditfurh (editorial Tigre de Paper).

Per la seva part, el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, opta per Jaume Cabré, amb l'obra 'Quan arribi la penombra'. La consellera de la Presidència, Neus Munté, escull 'La senyora Stendhal', de Rafel Nadal, 'El càtar proscrit' de Jaume Clotet, i 'Curs de feminisme per microones', de Natza Farré.

El conseller de Justícia, Carles Mundó regalarà 'El silenci del far', d'Albert Juvany, i li agradaria que li regalessin 'La senyora Stendhal', de Rafel Nadal. El titular de Salut, Antoni Comín, també tria dos llibres: 'Pasqual Maragall. Pensament i Acció", de Jaume Claret Miranda, i 'Justícia i legalitat de la secessió. Una teoria de l'autodeterminació nacional des de Catalunya', de Pau Bossacoma i Busquets.

'La Caixa negra' de Marc Pons i 'La cuarta revolución industrial', de Klaus Schwab, són les eleccions del conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, mentre que la titular d'Agricultura, Meritxell Serret, es decanta pel Premi Narrativa Món Rural 2010: 'Les Tombes Buides', de Marc Masdeu. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, opta pel text del meteoròleg Francesc Mauri 'Stop al canvi climàtic (Com podem ser més sostenibles?)'.

El titular de Cultura, Santi Vila, tria 'El cavaller Floïd’ (Proa) de Genís Sinca, i la titular d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, recomana 'Transformar la adversidad', de Xavier Melgarejo. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, opta per 'Argelagues', de Gemma Ruiz; la mateixa obra que aconsella la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Des de l'oposició, Inés Arrimadas (Ciutadans), escull 'El que et diré quan et torni a veure', d'Albert Espinosa. Miquel Iceta (PSC), tria 'El ojo del halcón' de Manuel Cruz i 'Restes Mortals' de Donna León. Xavier Garcia Albiol (PP), opta per la novel·la de suspens 'El pasajero 23', de Sebastian Fitzek.

El líder de l'executiva dels comuns, Xavier Domènech, aposta per 'Bob Dylan. La Biografia' de Howard Sounes (editorial Debolsillo). El coordinador d'ICV, David Cid, proposa 'La Mort d'Ulisses' de Petros Màrkaris, de Tusquets editors. El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, posa sobre la taula un text de Jéan-Luc Mélenchon, presidenciable de l'esquerra francesa: 'El arenque de Bismarck', que publica El Viejo Topo, amb pròleg de Pablo Iglesias. El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, suggereix una obra de Josep Fontana, de l'editorial Eumo. És 'La formació d'una identitat. Una història de Catalunya'.

El portaveu polític de Democràtes i diputat de Junts pel Sí Antoni Castellà suggereix 'La fada negra', Xavier Theros. Per la seva part, l'expresident Artur Mas, se suma a la tria d'altres companys seus de partit amb 'Rosa de Cendra', de Pilar Rahola. A més, recomana 'Cavaller Floïd', Genís Sinca.

D'altra banda, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, recomana la lectura de 'Meditacions vora l'araguaia (en companyia de Pere Casaldàliga) de Joan Soler Felip (Editorial Claret).

Els líders econòmics, entre l'assaig i els clàssics

Pel que fa a l'àmbit econòmic, el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, coincideix amb el conseller d'Empresa i opta per 'La cuarta revolución industrial', de Klaus Schwab, mentre que el president de Cecot, Antoni Abad, recomana 'Safareig', de Núria Armengol. El president de PIMEC, Josep González, aposta per 'La gran teranyina' de Roger Vinton. El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, opta per un llibre que aborda el dret a decidir: 'Cataluña y las demás Españas', de Santiago Muñoz Machado. També per una altra obra: 'El espia del Rey', de José Calvo Poyato.

Per la seva part, el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, recomana dos assajos de Yuval Noah Harari: 'Homo Sapiens' i 'Homo Deus'. El primer és una història de la humanitat, de l'èxit de l'espècie sàpiens. El segon és una història del futur, de com podem evolucionar els Sapiens. El president del Grup Bon Preu, Joan Font, regalarà 'Shakespeare. Versions a peu d'obra', de Joan Sellent (Ed. Núvol).

Des del món sindical, el recentment nomenat secretari general de CCOO, Javier Pacheco, proposa 'Apóstoles y asesinos' d'Antonio Soler, mentre que el secretari general de la UGT, Camil Ros, opta per 'Maus' d'Art Spiegelman.

Varietat en l'àmbit cultural

El director de L'Auditori, Joaquim Garrigosa, aconsella la lectura de 'La filla de la neu' (Columna) de Núria Esponellà; el director general del Palau de la Música, Joan Oller, 'El professor de música' (Edicions 62), d'Isabel Clara-Simó; i la presidenta del Palau de la Música, Mariona Carulla, 'El cavaller Floïd' (Proa) de Genís Sinca. Encara en l'àmbit musical, Joan Miquel Oliver recomana 'Els homes m'expliquen coses' (Angle Editorial), de Rebecca Solnit i Francesc Ribera 'Titot', líder del grup Brams, 'L'Amor fora de mapa', de Roc Casagran.

Per la seva part, la xef triestrellada Carme Ruscalleda, regalarà ‘Ocktails & Food’ (Planeta Gastro) de Javier de las Muelas. El xef del restaurant El Celler de Can Roca de Girona, Joan Roca, es decanta per un autor gironí i aposta per la darrera novel·la de Rafel Nadal: 'La senyora Stendhal'. La novel·la, a cavall entre realitat i ficció, se situa a la Girona de pagès de la postguerra i narra la història d'un nen que queda orfe el darrer dia de la guerra i creix de la mà de la mare d'una mare adoptiva, la senyora Stendhal.

La periodista Ariadna Oltra recomana la lectura de ‘Tu no ets una mare com les altres’ (La Campana), d’Angelika Schrobsdorff, i el director del D'A, Carlos Ríos, l'obra de Denis Lim 'David Lynch. El hombre de otro lugar' (Alpha Decay).

'El setè àngel' (Proa) de David Cirici és la recomanació de la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola; i 'Aspectes' de Salvador Espriu, és la del director de cinema i director artístic Lluís Danés. L'actor Àlex Casanovas tria una de les obres de Wajdi Mouawad, 'Ànima' (Edicions del Periscopi) i el director del Teatre Romea, Carles Canut, 'Història d'un sentiment' (Editorial Base) d'Hector Oliva.

La directora del Mercat de les Flors, Àngels Margarit, coincideix amb Dolors Bassa i Carme Forcadell: 'Argelagues' (Proa) de Gemma Ruiz. El president de la Fundació Joan Brossa, Vicenç Altaió, recomana 'A repèl', de Joris-Karl Huysmans. La ninotaire vigatana Pilarín Bayés, per la seva part, tria una obra de Javier Cercas, 'El monarca de las sombras' i els escriptors Marc Rosich i Joan Francesc Mira opten per 'Antologia de poemes i vida' (Blacke Books) de Gloria Fuertes i pel nou llibre de Jaume Cabré 'Quan arriba la penombra' (Proa), respectivament.

Per la seva banda, la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, proposa als lectors el llibre de Joaquim Nadal, 'Joan Subias Galter (1897-1984). Dues vides i una guerra'. Es tracta d'una biografia que reivindica la figura d'aquest figuerenc cabdal per al patrimoni català. Guillem Terribas és un dels llibreters més reconeguts de les comarques gironines i, recentment, el Govern l'ha distingit amb un dels màxims distintius que atorga: la Creu de Sant Jordi. Terribas recomana per a aquest Sant Jordi 'Escriure i viure. 20 anys de columnes. 1993-2013' de Narcís-Jordi Aragó, l'escriptor i periodista gironí que va morir el passat mes d'agost.

Recomanacions del món policial, judicial i eclesiàstic

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, es decanta per 'Cap a terres salvatges', de Joan Krakaeur, un dels llibres més venuts als anys 90 i que es basa en la història real de Chris McCandless, un jove que va decidir deixar enrere el seu món en una família benestant i endinsar-se als boscos d'Alaska per començar una nova vida. Uns mesos més tard, un caçador en va trobar el cos.

'Patria', de Fernando Aramburu, es la proposta del president del TSJC, Jesús María Barrientos. 'La guitarra azul', de John Banville, la del fiscal Emilio Sánchez Ulled.

L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, opta per 'Un cardenal es confessa', del seu predecessor Lluís Martínez Sistach. Llibre que recomana perquè "és una obra molt indicada per aquelles persones interessades en conèixer la història recent de l'arxidiòcesi de Barcelona de forma mena i ben documentada". La monja i activista social Sor Lucia Caram aposta per 'Rosa de cendra', de Pilar Rahola, i per 'Conspiraciones. Por qué no gobernó la izquierda?,’ de Jesús Cintora.

El fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, tria 'No somos refugiados', d'Agus Morales. El doctor Manel Esteller aconsella 'Poesia completa' d'Edgar Allan Poe (Edicions de Quadern Crema), amb traducció al català de Txema Martínez

La tria dels alcaldes

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, recomana el llibre 'Maria-Mercè Marçal. Una vida', de Lluïsa Julià, coeditat per l'Ajuntament i Galaxia Gutenberg. L’aposta de Sant Jordi de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, és per dos autors locals: Antoni Coll, amb 'Cuando veáis que la luna os sonríe' i 'Reencarnacions Miserables', d’Olga Xirinacs. També tria 'D’on trec el temps', de Màrius Serra i 'Patria', de Fernando Aramburu.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, recomana per Sant Jordi literatura catalana i especialment autors de les terres de Lleida. El batlle destaca l'assaig de Francesc Pané 'Dies de fel i de magrana. Memòria de l’ànsia i de les insurgències' (Pagès editors), també el llibre de recopilació dels articles Marc Ceron 'Ara que ja sóc gran' (Fonoll), la darrera obra de Maria Pons, 'Petits crims familiars i altres microrelats' (Pagès Editors), 'Seixanta-vuit', de Ramon Usall (Pagès Editors), 'Memòria d’un crim', d’Alexandra Cuadrat (Editorial Apostroph) i en el gènere de la poesia el llibre de Josep Borrell, 'Aigua, ànima' (Pagès Editors).

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, es decanta per un autor gironí i recomana 'Josafat', de Prudenci Bertrana, escrita el 1906. La Generalitat ha declarat el 2017 Any Aurora i Prudenci Bertrana, per celebrar els 125 i 150 anys del naixement dels dos germans. Aprofitant l'efemèride, Madrenas recomana recuperar aquesta o qualsevol de les obres dels dos autors. El 2014, el Teatre Municipal de Girona va estrenar una adaptació musical de 'Josafat'.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, recomana un llibre sobre política titulat 'Orden y decadencia de la política. Desde la Revolución Industrial a la globalización de la democracia' de Francis Fukuyama. Es tracta del segon volum que precedeix 'Los orígenes del orden público'. Per Felip, es tracta d'un llibre que fa una bona reflexió sobre les disfuncions de la política nord-americana actual i les conseqüències de la corrupció als governs. "En definitiva, reflexiona sobre quin futur li espera a la democràcia", remarca l'alcaldessa de la capital empordanesa.

Valentí Junyent, alcalde de Manresa, opta per 'El tsunami', de Joan B. Culla i 'Liderar equipos comprometidos', de Pep Marí.