20 de abril de 2017
20.04.2017
40 Años
40 Años
Roses

Roses posa en valor la seva riquesa patrimonial amb un cicle de conferències

Durant quatre jornades s'explicaran els projectes de futur i com es gestionen, del 21 d'abril al 12 de maig

20.04.2017 | 14:20
Presentació a l´Ajuntament de Roses

ajuntament de Roses ha presentat el programa de les "Jornades d´Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de Roses" que es desenvoluparan al Centre Cultural Ca l´Anita durant els mesos d´abril i maig. El cicle, que engloba quatre conferències, està destinat a aprofundir i difondre el coneixement del patrimoni històric rosinc a través de les aportacions obtingudes amb les darreres intervencions arqueològiques realitzades, la presentació de les actuacions i millores dutes a terme recentment i l´explicació dels projectes de futur previstos.

Tal i com ha destacat el regidor de Cultura, Francesc Giner, les Jornades tenen per objectiu posar en valor amb la importància que mereix l´extens patrimoni rosinc. Carles Pàramo, regidor de Patrimoni, ha remarcat que les conferències aniran a càrrec de professionals i estudiosos amb un profund coneixement del patrimoni de la vila, fruit dels seus treballs en diferents àmbits -arqueològic, urbanístic, d´investigació...- per tal posar a l´abast de la ciutadania tota la riquesa del mateix a partir de les seves visions i coneixements de primera mà.

El cicle s´iniciarà el divendres, 21 d´abril amb la xerrada a càrrec d´Anna Maria Puig, qui parlarà de les darreres aportacions obtingudes a partir de la recerca arqueològica en el nucli fortificat de Puig Rom i el seu entorn. El mes de juliol de 2016 es va dur a terme la tercera campanya d´excavacions d´aquest jaciment, treballs que van prosseguir en l´estudi de l´urbanisme, el tipus d´ocupació i la cronologia, i en la recuperació de la muralla i els seus complements defensius.

El 26 d´abril, els arquitectes que treballen a la Ciutadella, Carles Victoria, Joan Falgueras i Lluís Bayona, presentaran les darreres actuacions realitzades i els projectes en marxa a curt i mig termini que es preveuen en aquest recinte històric. Una oportunitat única, segons ha remarcat Pàramo, perquè els ciutadans de Roses puguin conèixer com es treballa i quins són els objectius principals en la recuperació del patrimoni a la població.

Marcel Pujol, el 5 de maig, parlarà sobre les línies bàsiques per a la intervenció i museïtzació de la vila medieval de Roses. Un projecte que té el propòsit de marcar les línies principals que han de regir la recerca històrica, intervenció arqueològica, de conservació i restauració, i de museïtzació de l'entorn medieval de Roses que es conserva a l'interior de la Ciutadella.

El cicle finalitzarà el 12 de maig, amb la presentació de la proposta de constitució de la Càtedra Roses d´Arqueologia i Patrimoni Arqueològic (UdG), a càrrec de Josep Burch i Lluís Palahí. Aquesta proposta es marca com objectiu la transferència de coneixement en l´àmbit de l´arqueologia com a mitjà per millorar la conservació, gestió i promoció del patrimoni arqueològic, especialment el de Roses. Pàramo ha assenyalat que gràcies a la subscripció d´un conveni amb la Universitat de Girona es farà possible la creació d´aquesta càtedra, amb una vigència prevista de 4 anys, que permetrà aprofundir en l´àmbit de la investigació.

L´alcaldessa de Roses, Montse Mindan, ha tancat l´acte destacant i agraint als dos regidors la feina transversal realitzada per a la realització d´aquestes jornades, les quals faran arribar a la gent de Roses tota la feina que s´està fent i quin és el full de ruta marcat en matèria patrimonial a la població. Totes les conferències tindran lloc a les 20.30 h.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema