Sant Jordi és, sens dubte, la gran festa de les lletres catalanes i, com no, dels escriptors. En aquests dies previs a la diada, us fem deu propostes per triar i remenar.

La música i nosaltres de Vicenç Pagès i Jordà (Cossetània - 12 euros)

Des de la mort del dictador Francisco Franco fins a la consagració de la música ballable als vuitanta van transcórrer uns quants anys que van coincidir amb l´adolescència de Vicenç Pagès Jordà, una edat en què la música es grava a la ment com en els solcs d´un vinil. A la primera part de La música i nosaltres hi apareixen grups tan oposats i tan influents com Abba, AC/DC i The Clash. La segona part està dedicada als grups nostrats, de Ramon Muntaner a Manel.

Llum/Luz d´Elisabet Riera (L´Altra Editorial/Sexto Piso - 18 euros)

El retorn d´una dona al poble, la necessitat de superar la foscor i la coneixença d´una nena, són els motors d´aquesta novel·la lluminosa.

Argelagues de Gemma Ruiz (Grup 62 - 18,50 euros)

La periodista Gemma explica la vida de tres dones de diverses generacions al llarg del segle XX, entre Castellterçol i Sabadell, del Vallès rural al Vallès urbà. L´esforç per adaptar-se als efectes de la revolució del tèxtil, el pas de la vida a pagès a la vida als afores d´una ciutat en procés d´industrialització, i sobretot els canvis que es produeixen en la vida diària familiar. Els fets i les veus reivindiquen, per si mateixos, el paper de la dona en l´evolució de la societat catalana del segle XX. Argelagues és un relat èpic i emotiu sobre aquestes dones i també un homenatge que estava pendent.

L´actor Lucas Bilbo d´Àngel Burgas (Edebè - 9,95 euros)

Àngel Burgas escriu en la seva nova proposta per a joves sobre una desaparició. Un dia, la Rut Fàbregas desapareix. Ni la seva família, ni els seus amics, ni la policia saben on buscar-la. Només Lucas Bilbo, el seu company de teatre, té una informació que calla...

Rosa de cendra de Pilar Rahola (Grup - 62, 21,50 euros)

El darrer premi Ramon Llull narra la història d´una família que lluita pels seus ideals. Una societat plena d'esperança. Una Barcelona a punt d'esclatar.

La senyora Stendhal de Rafel Nadal (Grup 62 - 18,50 euros)

Després de l´èxit internacional de La maledicció dels Palmisano, Rafel Nadal torna a la Catalunya de postguerra amb la seva obra més madura; una novel·la colpidora, a cavall de realitat i ficció, que tanca el cicle de l´autor sobre els bàndols, el destí i la llibertat individual.

Dóna´t d´Àngels Bassas (Grup 62 - 17,00 euros)

En el seu debut novel·lístic, l´actriu Àngels Bassas sorprèn amb la història d´un desig. Una intriga passional protagonitzada per una dona que vol viure la vida, real i professional, intensament i sense reserves. La Maria és una actriu que té tècnica i taules, però que, sobretot, creu en allò que està fent. Fa anys que treballa en el món del teatre i coneix bé els somnis i les frustracions dels actors i les rivalitats i enveges que s´hi amaguen. Ara mateix està de gira amb la companyia.

La rutina de les seves actuacions, però, de sobte es veu alterada per l´aparició d´un home desconegut que la segueix de ciutat en ciutat. L´atracció inicial aviat condueix a la seducció i finalment a una passió explícita i desfermada, d´un agosarament i plaer tan intensos que per força ha de tenir conseqüències. Perquè a la vida hi ha misteri, perquè a la vida de tant en tant cal arriscar-se, perquè la vida val la pena viure-la a fons. O no?

Els Vells Amics/ Los Viejos Amigos de Sílvia Soler ( Columna i Destino - 20,50 euros)

Cinc estudiants de Belles Arts viatgen a París per visitar la gran exposició que es va fer sobre Gauguin al Grand Palais a finals dels anys vuitanta. Aquell viatge, de només quatre dies, els durarà tota la vida. En Marc, la Lídia, en Mateu, l´Ada i en Santi teixiran, a partir d´aleshores, una amistat que sembla indestructible i que els mantindrà ancorats als vells temps, als anys dels grans anhels. Els protagonistes, però, entendran aviat que tan difícil és mantenir-se fidel a la vocació artística com renunciar-hi. I la vida, que cada vegada es torna més exigent, acabarà posant-los a prova.

El setè àngel de David Cirici (Grup 62- 20.00 euros)

L´Ernest, un publicitari d´èxit i entusiasta dels plaers de la vida, navega amb el seu veler entre les illes de Patmos i d´Icària en companyia del seu fill de set anys Marc, de la seva parella Sophie i del petit Max, fill de la Sophie. Fa mala mar. Quan comença a pondre´s el sol, el veler topa amb les restes d´un naufragi i en Marc cau a l´aigua. Així comença la història. El lector seguirà la recerca desesperada del pare, el sentiment de culpa i la crisi que el duu a les portes de la bogeria. I seguirà, en paral·lel, l´aventura del fill, que la nit mateixa de l´accident és rescatat per una llanxa carregada de famílies de Síria i l´Afganistan que miren d´arribar a les costes de Samos. Sense que ningú no ho sàpiga, el petit Marc viurà l´aventura incerta dels refugiats.

Nosaltres dos de Xavier Bosch (Grup 62 -21 euros)

El Kim i la Laura es coneixen a la universitat. Vénen de mons molt diferents. Ell, seductor i despreocupat, és fill d´un hoteler del passeig de Gràcia de Barcelona. Ella, de Banyoles, és senzilla, idealista i sap que la vida es basa en els detalls. Junts riuen, es diverteixen i, units pel vincle de l´amistat, superen els esculls del destí. Malgrat els seus camins divergents, saben que sempre hi són per ajudar-se. Tant se val la distància. Tant se val que triguin molt temps a retrobar-se. Són dos amics, com n´hi ha pocs, a prova de tot. És possible l´amistat entre un home i una dona?