El gremi de majoristes de Mercabarna-flor preveu que el Sant Jordi d'aquest any serà "llarg" perquè abraçarà des de divendres fins dilluns, fet que compensarà la davallada de venda de roses que es produirà diumenge pel fet de ser festiu. Així ho han assegurat aquest dimecres els representants del sector, que auguren que aquesta situació permetrà mantenir les vendes dels darrers anys i assolir els 6 milions de roses distribuïdes, 2 dels quals procedeixen de Mercabarna. Al mateix temps, els floristes també confien que els clients que marxin de Barcelona aprofitant la jornada festiva es compensaran amb els visitants que atraurà la ciutat gràcies a l'obertura excepcional dels comerços. Pel que fa a les varietats de roses, tornarà a triomfar la Freedom, que el sector vol distribuir amb embolcalls més "ecològics i originals", reduint l'ús de la cel·lofana.

El president del gremi de majoristes de Mercabarna-flor, Miquel Batlle, ha reconegut que la venda de roses es pot veure afectada aquest any pel fet que la diada de Sant Jordi és en diumenge i això pot fer caure els encàrrecs d'algunes empreses. Amb tot, ha assegurat que aquesta circumstància es veurà compensada per la "tradició".

"Aquest any viurem un Sant Jordi de quatre dies", ha afirmat Batlle, mostrant-se "convençut" que les empreses començaran a distribuir roses entre els treballadors al llarg de divendres i que hi haurà gent que dilluns encara durà roses a aquells amics i companys de feina que no hagi vist durant la diada. "No hi ha excuses per no regalar la rosa", ha subratllat.

D'aquesta manera, el sector preveu revalidar les xifres dels darrers cinc anys, amb 6 milions de roses distribuïdes. També s'espera mantenir els preus, que tindran un punt de partida aproximat de 4 euros. En general, tornarà a predominar la varietat Freedom, seguida de la Red naomi. El president del gremi ha senyalat que aquesta última varietat prové principalment d'Equador i Colòmbia, on s'ha reduït la producció per culpa de la meteorologia.

Amb tot, recentment se n'ha començat a produir a l'estat espanyol, a la regió de Soria, de manera que es preveu compensar la caiguda d'importacions. A part de la rosa vermella, el sector també preveu que es distribuiran bàsicament roses blanques, grogues i rosades, seguint la tendència dels darrers anys.